Пропускане към основното съдържание

Превозвачи заплашват с нови протести

Търпението на превозвачески организации е изчерпано и те се готвят за ефективни протести заради нерешения проблем с цените на горивата. Това заявяват в отворено писмо до премиера Бойко Борисов Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) и Сдружението на организациите в автомобилния транспорт (СОАТ).

„Повече от месец след предоставянето на нашите предложения няма никакви адекватни действия и проблемите се задълбочават. Забавяне приемането на адекватни мерки за намаляване цените на горивата е пагубно за членовете на нашите сдружения и за целия бранш”, се казва в отвореното писмо, разпратено до медиите.

В писмото се припомня за проведените срещи на превозвачите в Министерския съвет с премиера и ресорните министри. „На тези срещи изложихме нашите предложения за мерки от страна на правителството, които да доведат до намаляване на крайните цени на горивата. 

Още по темата

На първата среща предложихме следните конкретни мерки: да отпадне задължителното смесване на минералния дизел с биокомпонент, което ще доведе до намаляване на крайната цена на дизела с 6,2 стотинки за литър; да се промени утежненият режим за внос на горива; да се промени нормативната уредба относно съхранението на горива за целите на държавния резерв; да отпадне акцизът на биокомпонента, както е при редица европейски членки. 

На втората проведена среща направихме нови предложения, а именно: да се възстановява данък добавена стойност, начисляван върху дизела на превозвачи от трети страни; да се контролира количеството гориво на влизащите в страната камиони от трети страни, както е по действащите двустранни спогодби. 

При проведените срещи видяхме, че правителството има политическа воля да приеме някои от тези мерки, които наистина да доведат до намаляването на крайната цена на горивата. 

В проведените комисии след това срещнахме липса на компетентност и желание за работа от страна на администрацията”, се казва в писмото.

Членовете на БАСАТ и СОАТ призовават премиера Борисов да установи на причината за бездействието от страна на сформираните комисии, които умишлено бавят и задълбочават решаването на проблема.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.