Пропускане към основното съдържание

Търсят се приемни родители за изоставени деца

Националната кампания за набиране на приемни родители за деца в нужда стартира в Пловдив. Тя е организирана от фондация „За Нашите Деца” и ще продължи до месец септември.

С посланието „Изоставените деца нямат нужда от съжаление, а от семейство” фондацията призовава обществото към реални действия.

"Изминаха повече от 11 години, откакто приемната грижа е регламентирана като алтернатива на социалните домове. За това време имаме малко над 600 приемни родители и близо 7000 деца в домовете, което е показателно за нуждата от допълнителни усилия на всеки един от нас, за да осигурим семейства на изоставените деца на България”, отбеляза Елка Налбантова, която ръководи проектите за приемна грижа на фондацията.

"Институциите могат да променят нормативната уредба, медиите могат да работят за по-високата информираност на обществото и за промяна на негативните нагласи към приемната грижа, бизнесът може да дарява средства за намиране и подкрепа на приемни родители, а не за домовете”, добави още тя.

В старта на кампанията бе представена и позицията на организацията и приемни родители за нужните промени в нормативната уредба, за да се осигури наистина качествена приемна грижа за повече деца.

В момента, ако някой иска да стане приемен родител, трябва да отиде в отделите за закрила на детето по местоживеене, които го пренасочват в определен етап към организации, доставчици на социалната услуга. Това затруднява процеса, а и ограничава правата на желаещите.

Увеличаване на издръжката на приемните деца също бе една от дискутираните теми.

„Държавата дава над 7000 лева на година за издръжка на дете в дом, а за детето в приемно семейство на година се дават максимум 3000 лева. Това прави по около 250 лева на месец, с които е много трудно да се осигури на приемното дете облекло, здравословна храна, а и да се инвестират средства в неговото обучение и развитие”, заяви Мария Благоева, която е професионален приемен родител на тийнейджър.

Преди две години, когато става приемен родител, е принудена да напусне високоплатената си работа като инженер, тъй като социалните служби изискват от професионалните приемни родители да са на основен трудов договор при тях. Сега Мария разполага със заплатата си от 240 лева на месец.


Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.