Пропускане към основното съдържание

Публикации

Показват се публикации от март 4, 2012

Пореден сблъсък между македонци и албанци

В Македония е имало поредица от сблъсъци между македонци и албанци най-вече в столицата Скопие и в Тетово, съобщи Ройтерс.

Плевнелиев мечтае България да е силен център на туризма

След десет години България ще бъде силен център на туризма във всичките му форми - културен, исторически, СПА, морски, селски, зимен. Това заяви президентът Росен Плевнелиев днес пред журналисти в м. "Шилигарника" в скизоната на Банско в Пирин, където участва в третото издание на дипломатическото състезание по ски - алпийски дисциплини, организирано от Министерството на вътрешните работи, предаде БТА.

Двама пенсионери убити снощи - във Велинград и Пловдивско

Полицаи от Велинград и Пазарджик са по петите на убиец. Вчера предиобяд в полицейското управление на курортния град е получено обаждане за намерено безжизнено тяло на мъж, се казва в съобщение на МВР.

Първанов: Това ли е морала, да се облагодетелстваш от властта?

В БСП няма да има разцепление, на предстоящия конгрес ще има състезание между екипи. Това обяви Георги Първанов по време на посещението си в Плевен, съобщи Фокус.

Пенсиите щели да намаляват трайно

"НОИ призна, че размерът на пенсиите ще намалява трайно", пише в днешния си брой "Сега".

Политик сe уредил с яхта за милион

Яхта Formula 282 Fastech, която препуска по вълните със силата на 1400 коня като хеликоптер, върви на почти половин цена срещу сезона. Но български политик, а преди това бизнесмен, вече е изпреварил всички и си е поръчал луксозната красавица.

Министрите са по-ербап от Борисов, скочи Местан

Най-вероятно ще се наложи парламентарна анкетна комисия да проучи въпросите с раздадените допълнителни възнаграждения на висши държавни служители, ако премиерът не отговори на заявлението на ДПС за информация по този въпрос, обяви в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан.

Меркел и Саркози си отдъхнаха за Гърция

Лидерите на двете водещи държави в еврозоната – Германия и Франция, приветстваха сделката за преструктурирането на дълговете на Гърция. Както е известно, доброволното участие на частните кредитори в обмяната на облигациите се оказа достатъчно високо, за да се стигне до драстично орязване на дълговото бреме на страната.

Константинов се слага на депутатите ГЕРБери

Здравният министър Стефан Константинов твърди, че има добър диалог с депутатите на ГЕРБ.

"Сила" срещу горивата. София пред блокада

Гражданско сдружение "Сила" организира протест под надслов: "Не на безумните цени на горивата и ниския стандарт на живот", който ще се състои днес в 12:00 ч. пред Народното събрание.

Анализатор: Приемането на БГ в Шенген ще е преждевременно

България и Румъния вероятно ще влязат в Шенген през 2012 г., но това ще е преждевременно, твърди в анализа си „Спасяването на Шенген” Хюго Брейди от влиятелния лондонски мозъчен тръст „Център за европейска реформа”.

Българите с по-ниски заплати от китайските селяни дори

“Минималната заплата в България е по-ниска от тази в селските райони на Китай. Това е доста странно, при положение че сте страна от Европейския съюз (ЕС).” Това недоумение изрази Робърт Кайло, експерт в Международната организация на труда, по време на конференция за заетостта и доходите, организирана от синдикатите, пише “Труд”.

Израел е поискал от САЩ оръжия за удари срещу Иран

Израел е поискал от САЩ да му доставят усъвършенствани противобункерни бомби и самолети за презареждане с гориво във въздуха, които биха могли да подобрят способностите му за удари срещу ирански подземни ядрени съоръжения, предаде Ройтерс, като се позовава на израелски служител.

Държавните служители с бонуси по нова схема

Държавните служители вече няма да получават допълнително материално стимулиране в досегашния му вид.

Константинов пред уволнение, Борисов решава до седмица

Пред Бойко Борисов стои въпросът дали здравният министър Стефан Константинов трябва да бъде освободен от поста. Пред Нова телевизия премиерът призна, че ще вземе своето решение до седмица на базата какво той е свършил при предоговарянето на цените на лекарствата.

Нови 16 камери следят за нередности по пътя

Поставят 16 нови камери, които ще следят за скоростта, с която се движат автомобилите. Мобилните уреди са дадени на полицейските служби във Велико Търново, Пловдив, Варна, Ловеч, Плевен, Сливен, Силистра, Стара Загора, Търговище, Кърджали, София и Перник.

Дамите у нас са повече от мъжете – поне до 2050 г.

У нас към момента живеят около 250 хиляди жени в повече отколкото са мъжете, сочат последните данни на НСИ на връх осми март.

Apple зашемети с таблет с огромна резолюция

След няколко месеца спекулации около новия продукт на технологичния концерн Apple, в сряда на специално събитие в Yerba Buena Center в Сан Франциско компанията заяви, че ще пусне на пазара нов iPad с 9,7-инчов „ретина“ дисплей, предаде Ройтерс.

Здраво бебе почина в болница

Бебе на 50 дни почина след задушаване. Има съмнения за грешка в работата на медицинската сестра.

Кой празнува Осми март

Кой празнува на Осми март ?", коментира "Сега". Всяка година ООН обявява тема за Осми март. За 2012-а тя е "Повече власт на жените - да сложим край на глада и бедността". Защото 70% от всички хора, живеещи в крайна бедност на тази планета, са жени.

Дянков потвърди – над 55 млн. лв. бонуси за 2011 в МФ

За 2011 г. служителите от системата на Министерството на финансите са получили допълнително материално стимулиране в размер на 55 085 865 лева.

САЩ хвалят правителството за наркотрафика, критикуват съда

Правителството на България продължава да постига значителни резултати в борбата с трафика на наркотици, но корупцията и съдебната система продължават да са проблем.

Ахмед Доган оптимист за бъдещето ни в Европа

„Ако сега се намираме в края на опашката на страните от ЕС, в контекста на Стратегията "2020" имаме шанса да се препозиционираме поне в средата“. Това заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган след среща с президента Росен Плевнелиев.

Цените на яйцата няма да се променят

Земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че голяма част от търговските веригите са обявили на днешната среща при него, че ще задържат цените на яйцата , защото производителите не ги намаляват.

Станишев: "ГЕРБ казаха – ние няма да вземаме. Лъжат!"

Около 120 милиона лева бонуси са раздали ГЕРБ за три години в държавната администрация. Това далеч не са всички бонуси.

Хонорарът не е бонус, измъкна се Доган

Не съм бил министър, не съм взимал бонуси. Хонорарът не е бонус. Не бъркайте дефинициите. Това заяви лидерът на ДПС Ахмед...

Борис Велчев: Ако има нормална държавност, няма да се злоупотребява с институциите

Половината от нацията се изживява като прокурори. Това, че са необходими добре събрани доказателства - няма значение. Не се смята, че има дело, ако няма задържани.

Промените в синята зона на София ще влязат в сила от 1 септември

Подготвяните от общината промени за реда и ползването на паркингите синя зона в столицата ще влязат в сила от 1 септември, когато бъде пуснат и вторият метродиаметър. Това съобщи в сутрешния блок на държавната телевизия кметът на града Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че все още няма окончателно решение по въпроса, но се очаква цената да бъде 1 лев на час (колкото е и в момента), а ограничението за престоя - до 4 часа.

Ромни набра сериозна преднина - нови 5 щата в Супер Вторника

Според данни на агенциите, частичните резултати досега показват убедителна победа за бившия губернатор на американския щат Масачузетс Мит Ромни в щатите Масачузетс, Вирджиния, Охайо, Айдахо и Върмонт, докато съперникът му Рик Санторъм взима Оклахома, Тенеси и Северна Дакота. Нют Гингрич печели в родния си щат Джорджия. Изборният ден приключи и официални резултати се очакват по-късно днес. Супер Вторникът, както е известен още вотът, включва гласуване едновременно в общо 10 щата. Резултати за останалите 8 щата, в които се гласува, все още не са оповестени. Припомняме, републиканците провеждат първични избори в отделните щати, които трябва да определят техния кандидат за президент, който ще се състезава срещу настоящия президент Барак Обама на изборите през ноември. На победителя са необходими 1 144 делегати. Соченият за фаворит Ромни е спечелил досега гласуването във Вашингтон, Уайоминг, Аризона, Мичиган, Мейн, Невада и Флорида. Рик Санторъм победи в Айова, Мисури и Минесот

Войната в Близкия изток неизбежна

Преговорите във Вашингтон между президента на САЩ Барак Обама и израелския премиер Бенямин Нетаняху показаха, че неумолимо наближава нова война в Близкия изток, пише руският в. "Комерсант". Стопанинът на Белия дом се опита да убеди своя гостенин да се откаже от плановете за самостоятелен удар срещу Иран. Позицията на Тел Авив обаче остана непроменена: ако Техеран се доближи съвсем до създаване на ядрено оръжие, израелците ще нанесат удар - независимо дали американците са съгласни, обобщава изданието резултата от срещата. По данни на вестника Обама е уверил Нетаняху, че САЩ признават израелското право на самоотбрана, но оценките на американските тайни служби се разминават с тези на разузнавачите от Тел Авив. "Президентът положи усилия да обясни, че засега няма основания със сигурност да се твърди, че Техеран вече е решил да се сдобие с ядрено оръжие", е заявил източник, близък до Държавния департамент. Правителството на САЩ не крие опасенията си, че ако Изра

Бракониер нападна полицаи с моторна резачка

Бракониер е нападнал полицаи с моторна резачка в землището на врачанско село, съобщиха от МВР. В 20.00 часа снощи в РПУ Оряхово е получено съобщение за незаконна сеч в землището на село Селановци, в местността "Блатото". Незабавно е изпратен полицейски екип, който установил три лица, които извършвали нерегламентираната сеч. 40-годишният Х.П. от Оряхово отказал да изпълни разпореждането да спре моторната резачка и нападнал с нея полицейските служители. С цел да предпази себе си, а и да спре нападателя, един от униформените произвел изстрел със служебното си оръжие и ранил мъжа в бедрото. Х.П. незабавно бил откаран в болницата в Оряхово, където му е оказана медицинска помощ. На място са задържани другите двама: Х.М. на 30 години от Оряхово, криминално проявен, осъждан и В.П. на 23 години. По случая е образувано дознание. Източник dnes.bg

Скок на газа и парното от април, от юли - и на тока; Натискат за евтин Великден

Поскъпване. „Труд": Скок на газа и парното от април, от юли - и на тока От 1 април цената на природния газ и парното ще се увеличи с около 7-8%. С не повече от 10 процента ще се повишат цените на тока през 1 юли, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Този процент на повишение ще е различен за различните дружества, но аз съм оптимист и смятам, че няма да надвиши 10%, каза Семерджиев. Вероятно от април ще се увеличи цената и на топлофикационната услуга. „Цената на топлоенергията не беше променена в средата на отоплителния сезон от 1 януари и дружествата имат недовзети приходи от новата цена на газа от началото на годината", обясни Семерджиев. Ще останем с най-ниските цени в региона за електроенергия и през следващия регулаторен период, заяви Ангел Семерджиев. Цени. Натискат за евтин Великден "Стандарт": Великден ще бъде спасен и тази година отново ще има Възкресение въпреки опитите на п

Румен Петков на страната на Първанов

Георги Първанов не цепи партията и не трябва да се заклеймява кандидатурата му за лидер на БСП. Това заяви червеният депутат Румен Петков пред TV 7 по повод думите на сегашния председател на партията Сергей Станишев, че действията на предишния президент слагат разделителна линия в БСП. "Не може Георги Първанов да бъде обвиняван, че цепи партията. Това е несериозно", смята Петков. Според него реакцията срещу предишния президент от неговите съпартийци била неразбираема. "Той направи много за партията. Направи много за консолидацията в най-трудните години за левицата", смята Петков. "От месеци насам се знае, че борбата оттук нататък ще бъде между него и Бойко Борисов", добави той По думите му на левицата й трябва силен лидер, който може да поведе партията в битката за успех срещу ГЕРБ. Според Петков богатството на БСП е в многото кадри с лидерски качества. "Надявам се от сблъсъка на идеи и политики, че ще спечели единствено БСП. Досега ви

До 40 дни Боевски ще има присъда

Присъдата срещу Гълъбин Боевски ще бъде произнесена до 40 дни. Първото заседание по делото за наркотрафик срещу известния български щангист продължи до късно снощи. Съдийката е разпитала двама свидетели: на защитата - служителка на хотела, в който е бил Боевски с дъщеря си, както и федерален полицай - свидетел на обвинението, съобщи bTV. Пред Темида е говорил и самият Боевски, който повторил тезата си за невинност. Шампионът по вдигане на тежести разказал подробно с какво се занимава и подчертал, че не може да има нищо общо между спорта и дрогата. Защитата и обвинението са предали писмени пледоарии на съда. Според адвоката на спортиста решението на съда се очаква след повече от месец. Това е над нормалния срок, защото съдебният състав е само от един съдия, вместо от двама, както обикновено. След като съдът отхвърли искането на Боевски за освобождаване под гаранция или домашен арест, щангистът чака развръзката в затвора в Итаи. Олимпийският шампион бе задържан на летището

Източна Либия обяви полуавтономия

Лидери от богатата на петрол Източна Либия обявиха полуавтономия, съобщи BBC. Това се случи на събрание на стотици хора в хангар близо до Бенгази. Привържениците на решението смятат, че регионът, известен като Киренайка, е бил пренебрегван в продължение на десетилетия. Управляващият в Триполи Преходен национален съвет (ПНС) обаче е против идеята за федерална държава, тъй като се опасява, че това може да разцепи Либия. Делегатите в хангара придружиха дискусиите по въпроса за автономията с танци и песни. В съвместно изявление на племенни и политически лидери от Киренайка се заявява, че "федералната система е изборът на региона". Територията се простира от крайбрежния град Сирт, родно място на убития диктатор Муамар Кадафи, до границата с Египет на изток. Ахмед аз Зубайр, най-дълго лежалият политически затворник по времето на Кадафи и член на ПНС, е бил назначен за лидер на управляващия съвет в източния регион. Той обеща да защитава интересите на Киренайка, но добави, ч

Мобилни оператори пак правят проблеми с подновени договори

Мобилни оператори отказват да прекратят без неустойка автоматично подновени договори въпреки промените в закона за електронните съобщения, които влязоха в сила в края на миналата година, съобщи bTV. Поправките предвиждат автоматично подновените договори да се прекратяват с едномесечно предизвестие. Ако след изтичане на срока на договора потребителят не се е съгласил писмено да го продължи, то тогава документът се счита за безсрочен и може да бъде прекратен само срещу едномесечно предизвестие без да се дължат неустойки. Мобилни оператори у нас обаче твърдят, че за завареното положение това правило не важи. Според тълкуванията на търговците договори, подновени автоматично преди 29 декември, откогато законът влезе в сила, могат да се прекратят без плащане на неустойки месец преди изтичането им. От Комисията за регулиране на съобщенията обаче са категорични, че правилото за прекратяването важи за всички сключени с операторите договори. “Комисията счита, че българският потребит

Цената на парното и природния газ се увеличават от април

Цената на парното и природния газ ще скочи от 1 април, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Цената на природния газ ще се повиши със 7-8%, сочат прогнозите. Цената на парното и топлата вода ще се повиши с различен процент за различните дружества. Във връзка с преговорите, които се водят с Русия, за намаляването на цената на природния газ, Ангел Семерджиев обясни, че ако това се случи, промените ще бъдат отразени веднага. "Ще реагираме мигновено на един такъв процес, каза той. Ако това се случи, цената на парното в началото на следващия отоплителен сезон може да остане същата", допълни той. Председателят на ДКЕВР обясни още, че компаниите, които най-вече бавят плащанията си към газовите компании са топлофикационните дружества. Днес стана ясно, че от 1 юли ще има и скок на цената на електроенергията. Шефът на ДКЕВР заяви, че се надява покачването да е до 10%. Източник dnes.bg

Изборите в Русия – как се пълнят урни

Победата на Владимир Путин на президентските избори дори по данни на самите „антиправителствени“ анкети не подлежи на съмнение. Опозиционерите обаче продължават да говорят, че изборите са нелегитимни и привеждат нови и нови доказателства за груби нарушения, извършени на 4 март. В избирателна секция в село в Татарстан, Русия при отварянето на урната и изсипването на бюлетините на масата мъж, който е с гръб към камерата, изважда изпод якето си бюлетини и ги слага на масата едновременно с падащите от урната. За „операцията“ му помага жена, която е член на избирателната комисия. Известният блогър Алексей Навални пише за поредното видеосвидетелство за „мръсните игри“ на руските власти. На записа от избирателна секция 1840 в село Стари Кувак в Татарстан се вижда така нареченото „пълнене“ на урната с бюлетини. В избирателна секция в село в Татарстан, Русия при отварянето на урната и изсипването на бюлетините на масата мъж, който е с гръб към камерата, изважда изпод якето си бюлет

Махат паяците от "синята зона" на София

Паяци няма да вдигат колите от "синята" и "зелената" зона в София, освен ако колите не пречат на движението, реши на свое заседание транспортната комисия в Столичния общински съвет. На нарушителите ще бъдат поставяни скоби и те ще трябва да платят 30 лева за тяхното премахване. Всеки следващ час със скобата ще струва по още два лева. Ако до края на работата на платената зона не се заплати глобата, санкцията автоматично скача до 60 лева. Управителят на Центъра за градска мобилност Николай Костов обясни, че е разработен специален софтуер, с който нарушителите с поставени скоби ще получават кратко съобщение за поставената скоба. Иначе по 2 лева на час ще трябва да се бръкне всеки жител и гост на София, който реши да паркира в „синята зона“ в града. Тарифата за т.нар. "зелена зона" пък ще бъде левче. От 8.00 до 19.00 ч. ще бъде времетраенето на двете бъдещи зони за паркиране. Стикерът, който дава право за паркиране на живеещите в синя зона, ще

"Добре е, че най-накрая Първанов си каза намеренията"

"Добре е, че най-накрая Георги Първанов си каза намеренията”. Така председателят на БСП Сергей Станишев коментира решението на президента Георги Първанов да се кандидатира за лидер на партията. По думите на бившия премиер Първанов трябва да отговори на редица въпроси, свързани с миналото, с мандата му, с политическата линия и отношението си към ГЕРБ и към Бойко Борисов лично. "До преди една година за него Борисов беше най-решителният премиер, а сега се оказа най-слабият. Затова говоря за достоверност и последователност в позицията”, заяви Станишев. Червеният лидер отбеляза, че всеки, който иска, може да се кандидатира за лидерския пост в БСП. "Има конгрес, който ще вземе всички решения. Аз съм направил своята заявка ясно и категорично и смятам, че има защо”, допълни той. Запитан дали битката за лидерския пост в БСП ще е междуличностна, а не битка между идеи и платформи, той изтъкна, че не се притеснява нито от състезание на идеи, нито от състезание между л

Пресата днес

Вестниците във вторник публикуват данни на агенция „Алфа Рисърч" за политическите нагласи в обществото и популярността на партиите. „Управляващите губят доверието на хората в големите градове и на високообразованите" - съобщава „Дневник". „На фона на скандалите от последните месеци с раздадените бонуси, цените на лекарствата, наводненията, случаите на полицейско насилие и споразумението ACTA премиерът Бойко Борисов запазва доверието на 38% от избирателите, но ГЕРБ губи 2% от симпатизантите си... Към края на февруари склонност да гласуват за управляващите заявяват 23.9% от пълнолетните граждани на страната. Подкрепата си за партията оттеглят най-вече жителите на областните градове и селата, средните поколения, хората с високо образование, отчитат социолозите... Оценките за дейността на правителството се запазват почти без промяна в сравнение с декември 2011 г. - 22% положителни, 36% отрицателни. Одобрението идва основно от електората на ГЕРБ и в по-малка степен от

Премиерът е доста стиснат! Затова без бонуси

Като министър на финансите за миналата година не съм получил бонуси. Министрите нямат право на бонуси. Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. „А и премиерът е доста стиснат, така че ...“, допълни с усмивка той. Финансовият министър допълни още, че продължава събирането на информация за връщането на бонуси от висши държавници и утре сутрин ще докладва на премиера каква сума е събрана в специално разкритата сметка в БНБ. Вчера премиерът Бойко Борисов удължи срока за връщане на допълнителните пари до сряда. „Ако някой началник на кабинет не се е изплатил, тогава Цветанов като политическа фигура докладва и взема мерки за отстраняване на съответния човек“, допълни Дянков. По думите му, откакто ГЕРБ са на власт, много малко зам.-министри и министри са вземали бонуси - около 10 души. Никой министър не е получил бонус, защото премиерът трябвало да подпише за бонуса. "Както казах, той е доста стиснат. За участие в комисии, във фонд

Цената на тока скача от юли до 10%, прогнозира шефът на ДКЕВР

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев все още е оптимист и не смята, че повишението на крайната цена на електроенергията от 1 юли би превишило 10 процента. Все още има достатъчно механизми и възможности самите енергийни предприятия да предприемат мерки и да се съобразят със състоянието на пазара, посочи той в интервю за БТА. Ще използваме всички възможности увеличението да бъде възможно най-малко за крайните потребители, заяви Семерджиев. Голямото предизвикателство за цената на електроенергията през тази година ще бъде цената за производството на енергия от централите, а не разходите, които ще добавят по веригата ЕРП и НЕК, коментира председателят на ДКЕВР. Той отбеляза, че основната причина за поскъпване на производствената цена е закупуването на квоти въглеродни емисии от началото на следващата година. За това имат основание да искат по-висока цена всички централи с изключение на ядрената ни централа, каза той. Според председателя на регулатора повишението на цената н

Брюксел обмисля квоти за жени началници

Европейската комисия обмисля дали да не въведе задължителни квоти за жени на ръководни позиции, след като инициативата й за увеличаването на началничките не постигна успех. Преди година еврокомисарят за правосъдието и гражданските права Вивиан Рединг призова публичните компании да назначават повече жени за шефове, но за година жените в управителните съвети са нараснали само с 2 на сто до 14%, а президентките дори са по-малко - от 3,4% на 3,2 на сто. Ето защо Еврокомисията започна допитване до бизнеса и неправителствения сектор дали да не облече идеята си в еврозакон. Търси се мнението какви да са квотите – 30-50% от бордовете, за колко време да се изпълнят – 5 или 15 г., кои компании да се задължат - частните, държавните или всички. Позициите ще се събират до края на май, а през есента може да се очаква и решението на Еврокомисията. Рединг посочи, че двама от трима запитани са съгласни с квотите, а 88 на сто не са съгласни, че жените трябва да страдат професионално заради

Гонят от училище за 2 месеца отсъствия без причина

Ако ученик отсъства 2 месеца от училище, без да има уважителна причина, той ще бъде отписан. Това предвижда законопроектът за училищно и предучилищно образование, съобщава „Монитор” . Мярката се въвежда, за да се спре порочната практика, при която децата отсъстват с месеци от класните стои и никой не се интересува какво се случва с тях. В момента, в който ученикът натрупа 2 месеца отсъствия от часовете, той ще бъде отписан от школото, в което учи и директорите ще спрат да получават пари за неговата издръжка. „Така ще мотивираме учителите да се интересуват от това какво се случва с децата, които не посещават училище, за да не се стига до отписване”, обясни Мария Петкова от просветното ведомство. Промяната цели да намали максимално броя на учениците, които изпадат от образователната система. „С децата, които често бягат от час, ще работят екипи от специалисти, за да върнат интереса на детето към учебния процес”, припомни Асен Александров, съветник на образователния министър. В

Great Wall пуска нов SUV за около $16 000

Китайският производител Great Wall, чиито автомобили от февруари се произвеждат и в България, пуска нов модел на пазара. Това е SUV с името Great Wall Haval M4, който първоначално е насочен единствено за местния пазар, а цената му ще бъде около 16 000 долара. Базовата модификация на возилото ще получи 1.5 литров бензинов мотор с мощност 106 к.с. и върнящ момент 138 Нм. Той е комбиниран с 5-степенна механична скоростна кутия, но във версиите с по-високо оборудване тя може да бъде заменена с безстепнна вариаторна трансимисия. Ще има и вариант с 1.3 литров бензинов мотор с мощност 90 к.с. и 118 Нм. Източник automedia.bg

Всички бонуси са върнати - уволнения няма да има

Всички висши държавни чиновници на политически позиции са върнали бонусите си до петък, какъвто срок постави премиерът Бойко Борисов. Официално съобщение обаче за това колко души са се отказали от бонусите си ще има след заседанието на Министерския съвет в сряда, съобщи пред bTV началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова. Миналата сряда премиерът даде срок на министри, зам.-министри, представители на политическите кабинети във ведомствата, областни управители и техните заместници да върнат до миналия петък получените от тях бонуси, в противен случай ще се разделят с поста си. По заръка на Борисов вицепремиерът Цветан Цветанов трябваше да подготви днес предложения за структурни промени, ако има длъжностни лица, които не са върнали в срок допълнителните пари, взети през 2011 г. Според Румяна Бъчварова обаче няма основания за уволнения. По нейна информация около 5 човека от министерство за взимали бонуси. Имало обаче и такива ведомства, които хора от ръководството не с

Благой Иванов е стабилизиран, кариерата му е под въпрос

ММА боецът Благой Иванов-Багата се стабилизира, но според лекарите едва ли някога ще може да излезе на ринга отново, пише в. "България днес". Багата беше настанен в реанимация в "Пирогов", след като беше намушкан на милиметри от сърцето с нож. След приемането му в болницата той претърпя животоспасяваща операция, като състоянието му остана критично 48 часа. Дори да се възстанови напълно, той едва ли ще може пак да се бие. Травмата завинаги ще бъде неговото слабо място, смятат специалистите, пише Novini.bg. Даниел Стефанов-Дъмпела, който е единственият обвинен за нападението, остава в ареста, реши Софийският градски съд в петък. Адвокатката на Дъмпела - Десислава Коцева, е категорична, че нейният клиент не се признава за виновен и сам е пожелал да бъде подложен на детектор на лъжата. Според съдията по делото няма реална опасност обвиняемият да се укрие, но са налице останалите две предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение. Според съда има о

Менда Стоянова: Трябва да сме наясно как ще плащаме външния дълг

България трябва да търси заем за плащанията си по външния дълг, обяви в интервю за БНР председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ. "Плащанията по външния дълг са януари 2013 година, тоест вече е крайно време да сме наясно с какво ще го плащаме този външен дълг, и нещата вървят натам, че, според мен, при всички случаи трябва да се търси заем", обяви депутатът. Според нея е възможно този заем да бъде вътрешен или външен и вътрешен, може да участват частично и парите на Сребърния фонд. "Но при всички случаи за мен е крайно време вече да се мисли в тази посока", обяви Стоянова. По данни на БНБ брутният външен дълг на страната към края на декември 2011 г. възлиза на 35 431.4 млн. евро, като намалява с 1610.9 млн. евро (4.3%) в сравнение с края на 2010 г. (37 042.3 млн. евро). Менда Стоянова обяви, че не бива да се счита, че цел на промяната на закона за Сребърния фонд е именно неговото използване за изплащане на външния дълг. Преди