Пропускане към основното съдържание

Опитайте, мирише хубаво!

„Мирише хубаво!“ Така министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов представи трите вида хляб – бял, "Добруджа" и типов, които вече ще се произвеждат по стандарт „България“.

„Хлябът по стандарт не е бутиковият, а масовият хляб на България, който гарантира качество“, посочиха представители на браншовите организации в хлебопроизводството при подписването на споразумението.

Истинският хляб ще може да се произвежда от най-малките хлебопекарни до най-големите индустриални хлебозаводи.

Хлябът, който ще се произвежда по утвърдения стандарт, е по простата рецепта – брашно, мая, сол (под 1,2 грама) и питейна вода.

При технологична необходимост към тези съставки ще се добавят витамин С, лимонена киселина и известно количество олио.

Оцветители, избелители и консерванти не се допускат. Намален е срокът на годност до две денонощия за качествения хляб.

Още по темата

За нарушителите се предвиждат драстични санкции от 500 до 10 000 лева. Крайните мерки са затваряне на предприятията и отнемане на лиценза за стандарт. 

„Обещахме няколко простички неща на хората и те се случиха – истинско сирене, истински кашкавал, истинско кисело мляко, истински колбаси и истински хляб. Това го направихме, надяваме се те да го търсят”, посочи министър Найденов, който уточни, че е изключително развълнуван. 

Все още цената на хляба по БДС не може да се калкулира, защото нито едно предприятие не е направило това, казаха от бранша. 

Те посочиха още, че за всеки производител тя ще бъде различна и ще зависи от цената на влаганите суровини. 

„През последните години има наложено мнение, че хлябът отсъства от трапезата, защото не е диетичен. Този хляб е пълноценен, от него не се пълнее и наистина го препоръчвам от най-малките до най-големите. Опитайте го наистина, моля ви!”, призова Найденов.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.