Новият стандарт за трите вида хляб – бял, „Добруджа” и типов, ще се казва „България”. Това обяви председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева.
Освен качествено брашно, мая, вода и сол, в хляба по стандарта при необходимост и при лоша реколта ще може да се добавят и спомагателни вещества.
Какви – ще стане ясно утре, когато в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) стандартите ще бъдат представени и утвърдени официално. Ще има и дегустация, уточни днес земеделският министър Мирослав Найденов.
„Спомагателните вещества в никакъв случаи не са вредни и забранени по нормативна уредба”, коментира от своя страна Мариана Кукушева пред „Фокус“.
Освен качествено брашно, мая, вода и сол, в хляба по стандарта при необходимост и при лоша реколта ще може да се добавят и спомагателни вещества.
Какви – ще стане ясно утре, когато в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) стандартите ще бъдат представени и утвърдени официално. Ще има и дегустация, уточни днес земеделският министър Мирослав Найденов.
„Спомагателните вещества в никакъв случаи не са вредни и забранени по нормативна уредба”, коментира от своя страна Мариана Кукушева пред „Фокус“.
Хлябът по утвърдения стандарт „България” ще се произвежда само от брашно, произведено от първа, втора и втора „Б” група пшеница, като последната е допусната компромисно, уточни Кукушева.
Количеството на солта в качествения хляб ще бъде доста по-малко в сравнение със средното, което се използва в момента на пазара. Ще има три вида грамаж.
Зад стандарта застават и трите организации на хлебопроизводителите в България заедно със Съюза на мелничарите.
Източник dnes.bg
Коментари
Публикуване на коментар