Пропускане към основното съдържание

Борисов: За втори и последен път правя забележка на Трайков

Премиерът Бойко Борисов обяви, че прави последна забележка на министъра Трайчо Трайков за необмислени изказвания във връзка с подписаното споразумение за АЕЦ "Белене". Това се случи в късния следобед, преди да уважи празника на софийския Медицински университет в зала България.

"За втори път и това ще е последният път, в който на министър Трайков му правя подобна забележка. Трети път няма да има", заяви Борисов. Вината на Трайков била, че не е спазил "субординацията" в правителството и не е обсъдил изказванията си с вицепремиера Симеон Дянков.

Борисов критикува изявленията на икономическия министър преди по-малко от месец, кагато Трайков  и шефът на "Лукойл Нефтохим" Валентин Златев си размениха индиректни нападки за цената на горивата. 

"На министър Трайков му казах: "Много държа на теб, сигурно ти е приятно с Бербатов да те сравняват, но това е колективен спорт и когато на човека под мен - вицепремиера Симеон Дянков, съм му възложил да планира, контролира и проведе двата преговора, трябва да се съобразяваш с него", коментира още премиерът днес. Борисов уточни, че именно Дянков е предложил навремето Трайчо Трайков за министър на икономиката.

Шефът на НЕК Красимир Първанов няма да бъде уволнен по настояване на финансовия министър Симеон Дянков, уточни още Борисов и допълни, че ще събере министрите и ще "въведе ред в приказването". по -рано на заседанието на министерския съвет Борисов е казал, че ако се окаже, че Първанов не е уведомил Трайков за съдържанието на споразумението, ще подкрепи оставката му.

"Не е приятно, преди два-три месеца ме обвинявахте, че министрите не говорят, че съм диктатор, че всъщност само аз приказвам, като им позволих да приказват, сега пък защо приказват предварително", оплака се министър-председателят.

Той обясни, че Трайков не е дал днес обяснение на депутатите по сагата със споразумението, защото когато отишъл в парламента, народните представители били в почивка, а Трайков трябвало да лети за Москва. Борисов обеща, че когато Трайков и Дянков се върнат в България заедно ще се явят в Народното събрание и ще обяснят подробно за какво става въпрос.

"Не искам да заблуждавам повече нито българската общественост нито руската страна и в случая в подписаното, а то е точно една страница, в която половината са кои подписват и кои парафират, сме казали, че след два месеца вече най-накрая от 2006 г. започналата сага вече трябва да има отговор или да, или не. В противен случай на всеки три месеца се съберат някакви руснаци и някакви българи и казват даваме си още три месеца срок ", разясни още Бойко Борисов.

Премиерът смята, че вече е станал специалист по въпросите, свързани с атомните централи "покрай всички саги в тази област" и разясни, че не е по-лесно да се направи седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" (за това настоява лидерът на СДС Мартин Димитров), защото е много трудно да се извади разрешително разрешително за нов реактор.

"Напомням на Мартин Димитров, че 2017 г. изтича срокът на пети реактор, а 2019 г. на шести реактор. Искам да му кажа, че същите тези руснаци единствени в света, могат да кажат, никой друг, дали им се удължава животът на тези реактори или не", коментира още Борисов.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.