Пропускане към основното съдържание

Премиерът на България подкрепи "Росатом"

Скандалът в българското правителство около новото споразумение с „Росатом“ за АЕЦ „Белене“ се развива в изгодна за Русия насока, пише руският вестник „Комерсант“.

Изданието подробно информира за събитията около подписаното във вторник от НЕК и „Атомстройекспорт“ (компанията е в състава на „Росатом“) 12-о допълнение към договора за строителство на АЕЦ „Белене“.

Българският премиер Бойко Борисов застана на страната на шефа на НЕК Красимир Първанов, който беше заплашен с уволнение заради подписването на този документ.

Една от основните причини за такава лоялност е заплахата от „Росатом“, че от България ще бъдат изискани неустойки от почти 1 милиард долара, пише руското издание.

Според „Комерсант“ в подписаното допълнение 12 се посочва, че двете страни са длъжни до 1 юни да парафират, а до 1 юли да подпишат окончателния договор за строителството на АЕЦ „Белене“.

От своя страна „Независимая газета“ е озаглавила материала си по темата „Росатом заседна пред българската врата“.
В своето енергийно сътрудничество руската и българската страна понякога стигат до откровен шантаж, пише изданието. Например по едно време българите обсъждаха възможността да се откажат от услугите на „Атомстройекспорт“. От своя страна „Росатом“ заплаши да си поиска по съдебен ред от НЕК до 200 милиона евро неустойки, ако продължи забавянето на началото на строителството на „Белене“.

„Независимая газета“ посочва, че „Белене“ е единствената АЕЦ, която Русия в средносрочна перспектива може да построи на територията на ЕС. Затова руските атомници са заинтересовани българската врата към ЕС да не се затвори.
Това няма да бъде лесно, продължава вестникът. Опитът показва, че София е много ненадежден партньор на Москва в енергетиката, пише вестникът и говори за трудностите пред реализацията от руските енергийни компании на практически всички проекти в България (нефтопровода Бургас-Александруполис, АЕЦ „Белене“ и газопровода „Южен поток“). 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.