Пропускане към основното съдържание

Редакционен: Пред свършен факт за милиарди

Петдневното мълчание по преговорите между Националната електрическа компания (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" за строежа на АЕЦ "Белене" завърши, както можеше да се очаква - с грандиозен скандал и неубедително престараване на сценаристите с ролите на доброто и лошото ченге.

След като беше обявено постигането на поискания от премиера Борисов мораториум върху взимането на окончателното решение дали централата да се строи, час по-късно министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че без да има правомощия за това, шефът на НЕК  Красимир Първанов подписал споразумение, което на практика обвързва България на 1 юли да подпише и окончателния договор за реализиране на проекта. Министърът веднага уволнил Първанов и уведомил премиера за случилото се. 

Развитието на сюжета е в типичната за управлението на ГЕРБ стилистика - няма да е чудно, ако доброто правителство за пореден път се е  оказало  "подведено" от лош подчинен  и на тази основа безпомощно е изправено пред свършен факт. Защото същественото е, че уволнението на Първанов и даването му на ДАНС за разследване ни най-малко не променят юридическите последици от неговия подпис.

В случая това, което има значение, е и наглостта, с която не управляващите, а днешните българските данъкоплатци заедно с децата и внуците им са поставени свършен факт  - да се натоварят с ангажимент за милиарди евро, независимо дали през строителството или през дългосрочното задължение да изкупуват ток на неясна цена от централата, в добавка с циментирана енергийна зависимост от Русия.

Засега не е ясно какъв е приносът на представения като консултант на руската страна за "Белене" Валентин Златев, който е и управител на "Лукойл - България". Но с подкрепата на ГЕРБ във вторник вечерта президентът Първанов със сигурност многократно е чул "Честито!" на руски и български.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.