Пропускане към основното съдържание

Публикации

Показват се публикации от декември 1, 2013

Българите ще си стоят у нас за Нова година

За предстоящите новогодишни празници по-голямата част от българите остават у нас. Една немалка част от тях отдавна са наели къщи за гости или семейни хотели в планините, като желаната дестинация си остават планинските ни курорти Банско, Боровец и Пампорово и спа-центровете ни Хисаря, Сандански, Велинград, Девин и Правец. Тази година има интерес и към Велико Търново и Арбанаси, както и за околностите на Трявна. Това коментира за БТА Антон Пенев, маркетинг-мениджър на туристическа агенция.

Почитаме Свети Николай Чудотворец – покровител на моряци и банкери

На 6 декември Православната църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Празникът е наричан от народа Никулден. Негово светейшество Българският патриарх Неофит ще служи в храм "Свети Николай" в град Тутракан, Русенска епархия, съобщи Светият синод на БПЦ.

Нелсън Мандела - Световната емблема на помирението

Наричаха го и Мадиба - името на рода му и изразяващо привързаност прозвище Нелсън Мандела е бил през живота си упорит борец срещу апартейда, най-известният политически затворник в света и първият чернокож президент на Южна Африка, където е обект на истински култ към личността - нещо, което никога не е искал, предаде Франс прес. Възглавил борбата на чернокожите срещу расисткия режим на белите, опитали се всячески да институционализират сегрегацията в Южна Африка, Мандела прекарва между 1964 и 1990 г. общо 27 години в затвора.

"Само политиците могат открито да искат повече пари, за да крадат по-малко"

"Женски пазар в парламента", коментира "Стандарт". Два дни и половина не стигнаха Народното събрание да гласува член 1-ви от Закона за държавния бюджет за 2014 г. Едва вчера преминаха Рубикон и останаха да приемат приходите и разходите в хазната.

Все повече студенти търсят възможности за трансфер в друг университет

Когато завършваш средното си образование може да нямаш ясна представа за това в каква професионална област искаш да се развиваш, съответно  - какво да изучаваш в университета и кой точно ВУЗ е най-подходящ за целта. И това е напълно естествено като се има предвид системата на образование в средните училища в България, където за разлика от западната система липсва изградена стратегия за ранно откриване на потенциала и вътрешната мотивация и наклонности на учениците. Липсва и навременно насочване на подрастващите към това, което ще им носи най-голяма удовлетвореност.

Прости правила намаляват сметките ни за ток!

Прости правила смъквали сметката с 15% Спазването на няколко прости правила могат да намалят сметката за ток на домакинствата с близо 15%, при това без да се налагат специални инвестиции. Съветите бяха представени днес от Електроразпределителното дружество ЧЕЗ и Софийската енергийна агенция "Софена".

Задължителния вот гарантира интересите на всички българи

Преглед на печата "Задължителен вот ще представи интересите на всички българи", споделя своята теза пред "24 часа" проф. Александър Чирков. Пред изданието именитият ни лекар очертава контурите на една бъдеща политическа действителност, в която най-ниската лекарска заплата трябва да е 2000 лв., за да останат докторите в България.

1 лев годишно по-малко за партиите

С намаляването на субсидията в бюджета ще останат 4 млн. лв. Годишната субсидия за партиите за един получен глас да е 11 лв. - това гласува на днешното си заседание парламентарната бюджетна комисия. Решението да бъде намалена субсидията за партиите бе оповестено в събота след съвместното заседание на парламентарните групи на БСП и ДПС в Боровец.

Български коледни детски песни

Най-хубавият и весел празник за децата е Коледа. Припомнете си Вашето детство и песните, които пеехме в училище и у дома. Припомняме Ви някои от най-известните български коледни песни за деца. Наследете се на Коледната е магия! Дядо Мраз Шаро и първия сняг - Текст на песента: Цветан Ангелов

Ефектът на мама, благодарение на който България оцелява

Социолозите нарекоха ефект на мама нежеланието на младежи, родени през деветдесетте години, да си търсят работа, след като "мама праща пари от чужбина". Гледах репортажа по телевизията, но не видях нахални млади готованковци, а смутени момичета, уморени от хлопане по много врати, останали неумолимо затворени за тях... И все пак сигурно е можело да станат сервитьорки или барманки в някое заведение, пък било то и долнопробно; да продават на сергия вестници или зеленчуци; да метат улиците... Работа има, стига да я искаш, а не да харчиш паричките на мама, спечелени в чужбина, докато години наред се е грижила за болни хора в Англия, Гърция или Кипър... Какво като си завършила приложна лингвистика?! И майка ти е филоложка, но сменя памперси и не се оплаква!

Вече глобяват и по снимка за неправилно паркиране

Ограничават чужденци, които регистрират коли у нас, а ги карат в страните си Нов, по-прост и ясен текст, предложен в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), избягва казуса с "фаталната запетайка", заради който съдът отменя електронните фишове на КАТ. Това стана ясно вчера, след като на сайта на парламента бе публикуван проектът за промени в закона, внесен от Министерския съвет, пише в. "Труд".

Намалението на партийните пари - лицемерна акция на БСП

Преглед на печата за днес "Партийната субсидия - не колко, а за какво?", коментира "Сега". Решението на БСП да намали партийните субсидии с 10% е точно толкова фарисейско и лицемерно, колкото идеята й дарения за партиите да правят само физически лица, уж, за да се скъса връзката им с бизнеса, а всъщност, за да я скрие. От една страна, символичният жест ще й позволи да се бие в гърдите как, видите ли, е изпълнила предизборното си обещание. От друга - намалението няма да се отрази съществено върху партийните портфейли.

Иван Костов: Протестният потенциал в обществото нараства, за ралика от неговото влияние

Протестният потенциал в българското общество нараства, но влиянието на протестиращите не нараства, сочи посочва в публикуван днес доклад на "Лаборатория управление на рискове" към Нов български университет (НБУ), създадена и ръководена от Иван Костов. Въпреки това протестите имали потенциалът да предизвикват политическа криза, както се е случвало през зимите на 1990, 1996/97 и 2013 година.

Среднощен побой над чужди граждани в София

Нападателите били въоръжени с ножове, колани и боксове Двама сирийци са били нападнати и жестоко пребити от група от 25 мъже, въоръжени с ножове, колани и метални боксове в София, съобщи bTV. Нападението е извършено около 23:00 часа в района на улица "Оряхово" край "Захарна фабрика".

Преди Нова Година пак ще се пуши в заведенията

Няма заведение, което сега да спазва забраната, скочи Спас Панчев БСП ще се опита да върне пушенето на закрито до Нова година. Очаква се този месец депутатите да гласуват промени в Закона за здравето, които предвиждат цигареното вето в заведенията да отпадне. Идеята е в кафенета и ресторанти да има зали за пушачи и непушачи, а собствениците на заведения до 70 кв.м - сами да решат дали да се пуши.

Най-много харчим за Нова година и техника

Януари е най-тежкият месец не само за потребителите, а и за бизнеса 3,5 милиарда лева е сумата, която се очаква да изхарчат българите в празничния декември. Най-много заделяме за посрещане на Нова година извън дома, както и за бяла и черна техника, съобщи бТВ. Българинът все по-често предпочита да посрещне Новата година извън дома. Така за 2-3 нощувки в страната отделя между 200 и 400 лв. На Коледа пък се харчи най-много за трапезата и подаръците.