Пропускане към основното съдържание

Обещават токът да не поскъпва с над 5% от юли

Ако цената на електроенергията бъде увеличена от 1 юли, то със сигурност няма да е с повече от 5%, заяви Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Трите електроразпределителни дружества вече са подали в ДКЕВР исканията за нови цени на тока от 1 юли. Те не се различават от предварително обявените в общественото пространство предложения, каза Семерджиев.

EON вече поиска цената на тока да се повиши за периода от 1 юли 2011 г. до 1 юли 2012 г. средно с 14,3%. ЧЕЗ предложиха средно увеличение с 13,12 на сто, а EVN поиска средно увеличение с 5,12%.

Разлики в предложенията има, защото трите дружества работят при различни условия, каза председателят на ДКЕВР.

По думите му, ако има повишение на цената, то ще е минимално като се отчете и повишението на цената на зелената енергия в микса. 

Исканията на електроразпределителните дружества ще бъдат разгледани в контекста на инвестиционните им програми, а допълнително ще се обмисли и дали да няма санкции за качеството на тока.

Преди време стана ясно, че заради това, че ТЕЦ "AES Гълъбово" не е влязла в експлоатация, а нейното производство е предвидено в енергийния микс, потребителите са били ощетени с 3% по-скъп ток. 

Днес Ангел Семерджиев каза, че те ще бъдат компенсирани при определянето на цените за новия период (юли 2011 - юли 2012 г.).

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.