Пропускане към основното съдържание

Ставаме все по-провинциални!

След като станахме членове на ЕС, вместо да станем повече европейци и европейските дискусии да заемат централно място в работата на парламента и на правителството, ние като че ли ставаме по-провинциални като мислене, затваряме се в себе си. 

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на публична дискусия на тема "Европейското развитие на България". 

Той отбеляза, че в момента се дискутират ключови документи, които засягат България, като стратегията "Европа 2020", Пакта "Евро плюс", решава се кога България ще се присъедини към Шенгенското пространство, вървят дискусии за бъдещето на ядрената енергетика. 

„Затова е необходима голяма динамика, концентрация и интелектуален капацитет в нашето общество, за да не пропуснем възможности за България и да можем да устояваме нашите интереси. Това няма как да стане, ако институциите не го възприемат като приоритетна задача“, категоричен е Станишев. 

Социалистите настояват за много сериозна дискусия в българския парламент по темата "Евро плюс". 

"Този пакт е силно дебалансиран. Трябва ясно да кажем нашите интереси. Ако пактът се приеме безусловно от България в този вид, това означава още дълги години страната да остане най-бедната в ЕС", убеден е лидерът на БСП. 

При представянето на управленския си проект „Европейско развитие на България“ като водещи приоритети за социалистите са членството в Шенген, ERM 2 и в еврозоната. 

Станишев предупреди, че страната ни е изправена пред реалната перспектива да усвои само една четвърт от средствата от еврофондовете за този програмен период.

Затова БСП предлага да се създаде отделен закон за еврофондовете. Друга идея, залегнала в управленския проект на левицата, е създаването на специална институция или структура, която да се занимава с цялостното управление на структурните инструменти на ЕС.


Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.