Пропускане към основното съдържание

Цяло Охридско езеро от нафта източено от БДЖ

GPS системи ще бъдат монтирани за проследяване на дизеловите локомотиви на БДЖ. Целта е да се предотвратят случаите на източване на дизелово гориво.
Запушваме поредния кран, през който изтичаше БДЖ горивото, коментира транспортният министър Александър Цветков.
"За последните 20 години от БДЖ е източена толкова нафта, колкото е Охридското езеро, но на това се слагало край", каза той при представянето на новото устройство в локомотивно депо "София".
До края на месеца на всеки един от общо 138-те дизелови локомотива в железниците ще бъде поставено GPS устройство.
То ще контролира нивото на горивото в резервоара, разхода, местоположението на локомотива и всички останали съпътстващи данни, ще предава данните към единен център към БДЖ и там те ще се отчитат на всеки 30 секунди.

Достъп до тези данни ще имат хората от вътрешната сигурност на железниците, както и тези, които се занимават с разходите, уточни министърът.
Новата GPS система ще струва на БДЖ около 220 000 лева, но предвид на очакваната около 25 процента икономия на гориво тя ще се изплати много бързо, смята Цветков. Той увери, че системата е абсолютно обезопасена и не може да бъде манипулирана.
Само за една година са уличени 66 служители на БДЖ да крадат нафта, но броят на крадците вероятно е много по-голям, коментира Цветков. Всички са уволнени и предадени на прокуратурата. Общото количество на откраднатото гориво за  последната година е над един тон, уточни Цветков. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.