Пропускане към основното съдържание

Публикации

Показват се публикации от декември 22, 2013

Честито Рождество Христово!

Днес християнският свят отбелязва Рождество Христово - рождението на Божия син Исус Христос. Коледа започва още от полунощ – с обичая Коледуване. Според българските традиции в него участниците са само мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Всички носят едно общо име, което в различните говори е различно-коледари, коладници, коледаре, коледници... Още на Игнажден те си избират водач (станеник, старец) и се организират по групи по 10-15 човека. В групата има и по-малки момчета, които обикновено се движат пред коледарите и известяват стопаните за тяхното идване.

Питката на Бъдни вечер - за сплотяване и споделяне

Хлябът носи послание за сплотяване и споделяне. Това казва Надежда Савова, която обикаля света и меси хляб. Тя е председател на Международния съвет на самодейните средища "Мрежа хлебни къщи" и е убедена, че месенето вдъхновява и ни прави по-добри.

7, 9 или 11 постни ястия на Бъдни вечер; кокошка и баница на Коледа

Коледната елха дошла у нас от Западна Европа На Бъдни вечер (Малка Коледа) цялото семейство се събира на тържествена вечеря. Според българската народна традиция на обредната трапеза (която се слага върху слама на земята) се нареждат

Най-известните коледни и новогодишни сладки изкушения

Дойде времето за приготвяне на коледни сладки, бисквити, кексове и торти! Тук ще намерите някои от предложенията на „Кулинарен журнал“. За ваше улеснение сме поместили и рецептите на глазурите и пълнежите, споменати в книжката. Глазура от белтък 1 белтък, 100 г пресята пудра захар, няколко капки лимон

Как да празнуваме спокойно и сигурно Коледа и Нова Година

Или как да не оберат дома ви, докато вдигате наздравици другаде Празничните наздравици често ни правят не особено бдителни и това може да се окаже идеалното време за крадците. Най-много, разбира се, ги улесняваме с отсъствието си от къщи за дни заради пътуванията до близки и роднини или в чужбина.