Пропускане към основното съдържание

От догодина пълният достъп до търговския регистър ще струва пари или нерви

От 1 януари 2012 г. достъпът до пълната информация в търговския регистър ще става чрез електронен подпис и платен цифров сертификат и по всяка вероятност ще е платен.

Това изненадващо беше записано в Закона за търговския регистър след странно гласуване късно снощи в правната комисия в парламента. Текстове бяха одобрени на второ четене, от окончателно приемане ги дели едно гласуване в пленарната зала.

Само преди две седмици комисията обеща на всички заинтересовани от бъдещето на регистъра да създаде работна група, която да обмисли всички правни и технически проблеми за достъпа до регистъра и вариантите за преодоляването им при гаранции за защита и на личните данни. Беше ясно, че това ще изисква повече време и сериозно обмисляне.

Присъстващи 6, гласуващи 17
На снощното си заседание обаче комисията разгледа като последна точка промените в Закона за търговския регистър. Дискусията започна след 20 ч. при доста оредял състав на правната комисия. От 26 нейни членове само 6-има - всичките от ГЕРБ, бяха в залата.

Председателят на комисията Искра Фидосова съобщи, че депутатите от БСП и Синята коалиция са заявили, че ще гласуват "против" и брои 7 техни гласа. След това обяви, че 10 души от ГЕРБ са "за".

Фидосова обаче подчерта, че тя гласува "въздържал се" за регистрирания достъп до търговския регистър. "Всеки от колегите ще реши сам как да гласува в пленарната зала", повтори тя на няколко пъти.
На опашка пред чиновника или плащане

Правната комисия гласува достъпа до данните за фирмите така както беше предложен от Министерството на правосъдието. Ето какво гласят текстовете: "Търговският регистър е публичен. Всеки има право на свободен и безплатен достъп до базата данни, съставляваща търговския регистър". След това обаче се добавя: "Агенцията по висванията осигурява регистриран достъп до делото на търговеца".

Това означава, че данните за фирмите се разделят на две. Първата част формира нещо като удостоверение за актуално състояние с основната информация. Само тя ще е достъпна за всички и безплатно. Ще се вижда как се казва фирмата, кой я управлява, къде е седалището й, какъв е капиталът, както и действащият устав и финансовите отчети. Не е ясно обаче дали ще са достъпни заявленията за промени в обстоятелствата.

Всичко останало е делото на търговеца и достъпът до него ще става "в териториалните звена на Агенцията по вписванията след представяне на молба и документ за самоличност". Това според всички ще предизвика поредните опашки пред гишетата на регистъра. Но въпреки това правната комисия го одобри. Тя гласува и всеки, който иска електронен достъп до пълната информация за дадена фирма, да го прави с "цифров сертификат, издаден от Агенцията по вписванията или с електронен подпис".

Цената на електронния подпис е известна – около 60 лв. за физически лица и около 100 лв. за фирмите. Колко ще струва цифровият сертификат обаче още е неизвестно.

"Държите ли на тези промени?" - с този въпрос Фидосова на няколко пъти се обърна по време на заседанието към зам.-министъра на правосъдието Жанета Петрова и директора на Агенцията по вписванията Виолета Николова. В отговор Петрова се впусна в обяснения какво неразбиране цари за това какво е търговският регистър. "Поемате си цялата отговорност по изпълнението. Сега вие сте на ход. Опитахме се да обясним, че с тези текстове има проблем, но вие настоявате и отговорността си е ваша", заяви Фидосова.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.