Агенцията по храните и хлебопроизводителите вече са готови със стандарти за три вида хляб, които ще бъдат официално представени днес. Продуктите ще носят логото "България", като вече е в ход процедура по запазването му в Патентното ведомство. От бранша очакват първите партиди хляб по стандарт да бъдат в търговската мрежа след около месец.
Браншовите сдружения са разработили стандарти за три вида хляб - бял, типов и "Добруджа", които ще се предлагат в три разфасовки. Рецептите са браншови, по подобие на стандарта "Стара планина" за месни продукти, а не по държавната стандартизация. Хлябът, произвеждан по стандарт, ще носи името "България".
Хлябовете по стандарт трябва да съдържат единствено брашно, вода, мая и сол, която ще бъде по-малко от използваното сега количество. Той ще има годност до 48 часа.
В стандарта се допуска възможността да се използват някои допълнителни вещества, в случай че зърнената реколта, респективно и брашното е с по-ниско качество. Според разписаните рецепти обаче тези вещества могат да бъдат само с органичен произход - например аскорбинова киселина (витамин С), лимонена киселина и др.
Хлябът е третата категория от основните храни, за които се въвежда стандарт. Вече има такъв за месните продукти - "Стара планина", както и за млечните, които обаче са по Български държавен стандарт. Както и при другите, така и при хляба стандартът няма да има задължителен характер за фирмите. Въпреки че все още не е ясно колко по-висока ще бъде цената на продуктите с марка "България", хлебопроизводителите не очакват да има сериозна разлика с останалите.
Източник dnevnik.bg
Браншовите сдружения са разработили стандарти за три вида хляб - бял, типов и "Добруджа", които ще се предлагат в три разфасовки. Рецептите са браншови, по подобие на стандарта "Стара планина" за месни продукти, а не по държавната стандартизация. Хлябът, произвеждан по стандарт, ще носи името "България".
Хлябовете по стандарт трябва да съдържат единствено брашно, вода, мая и сол, която ще бъде по-малко от използваното сега количество. Той ще има годност до 48 часа.
В стандарта се допуска възможността да се използват някои допълнителни вещества, в случай че зърнената реколта, респективно и брашното е с по-ниско качество. Според разписаните рецепти обаче тези вещества могат да бъдат само с органичен произход - например аскорбинова киселина (витамин С), лимонена киселина и др.
Хлябът е третата категория от основните храни, за които се въвежда стандарт. Вече има такъв за месните продукти - "Стара планина", както и за млечните, които обаче са по Български държавен стандарт. Както и при другите, така и при хляба стандартът няма да има задължителен характер за фирмите. Въпреки че все още не е ясно колко по-висока ще бъде цената на продуктите с марка "България", хлебопроизводителите не очакват да има сериозна разлика с останалите.
Източник dnevnik.bg
Коментари
Публикуване на коментар