Пропускане към основното съдържание

Съдът съди едно за богатите, друго за бедните!

В България има две правосъдни системи – едната е за богатите хора с власт, които остават над закона, а другата – за обикновените българи, заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик. 

Той участва в кръгла маса на тема "Националната сигурност – стратегически обхват на престъпността“, организирана от асоциация "Джордж Маршал – България". 

„Голямото предизвикателство пред България е да установи върховенство на закона, за да няма двоен аршин в правораздаването“, заяви американският посланик, цитиран от Дарик радио.

Докато обикалял из страната Уорлик забелязал, че има хора над закона. 

По думите му богатите, властни и влиятелни хора се ползват от една съдебна система, благодарение на която се разхождат свободно по улиците. 

"Повечето българи вече не искат да търпят това", коментира Уорлик. 

Според него на първо място трябва да има ефективно МВР, което не само да извършва необходимите арести, но и да гарантира правата на гражданите и да събира годни за съд доказателства. 

Той посъветва да се обърне сериозно внимание на българския закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. 

Уорлик посочи, че Германия и Швейцария имат изключително силно законодателство за замразяване авоарите на престъпниците.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.