Пропускане към основното съдържание

Мартин Димитров: Шефът на НЕК или е бил силно мотивиран, или му е оказан натиск от руска страна

Подписът на уволнения директор на НЕК Красимир Първанов за пореден път показва какъв натиск е имало от страна на Русия за АЕЦ "Белене". Така съпредседателят на "Синята коалиция" и лидер на СДС Мартин Димитров коментира пред "Дневник" новината за подписаното споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт".

По-рано днес министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков уволни изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов, заради превишаване на правомощията си, дадени му чрез мандата за преговорите с руската "Атомстройекспорт" за изграждането на АЕЦ "Белене". Причина - с подписаните днес документи шефът на НЕК е ангажирал България до два месеца да подпише окончателен договор за строежа на втората атомна централа в страната. Министерството на икономика е принципал на НЕК.

Попитан как ще коментира поетият от НЕК и "Атомстройекспорт" до два месеца България да подпише окончателно споразумение за изграждането на АЕЦ "Белене", лидерът на СДС каза, че няма информация какво точно е подписано.

"Красимир Първанов предварително е бил наясно, че заради тези свои действия може да бъде уволнен и въпреки това го е направил. Или става въпрос за силна мотивация, или за сериозен натиск", посочи Димитров, който е председател на парламентарната комисия по икономическа политика и енергетика.

Той определи като правилно решението на министър Трайчо Трайков да уволни шефа на НЕК.

Димитров не пожела да коментира дали договорът е юридически издържан, след като Красимир Първанов го е подписал извън правомощията си.
От пресцентъра на ДСБ съобщиха, че Иван Костов ще коментира темата утре.

В понеделник от ДСБ настояха за прозрачност на преговорите за АЕЦ"Белене", а Костов подчерта, че "тайните преговори винаги са коз на другата страна, защото не можем да получим убедителни доказателства, че се защитават българските интереси".

В последните дни от "Синята коалиция" неколкократно повториха тезата си, че България не трябва да строи нова атомна централа.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.