Пропускане към основното съдържание

Първанов планира да свика съвет по сигурността за икономическата и социалната ситуация

Президентът Георги Първанов обяви, че е готов да свика Консултативния съвет за национална сигурност за обсъждане на икономическата и социалната сигурност на страната. "Няма по-важен и остър проблем в момента", каза Първанов в интервю за Би Ти Ви.

Президентът критикува правителството за това, че решението за присъединяването на страната към пакта "Евро плюс" е станало в "морален конфликт с конституцията". По думата му и при участието в пакта "никой не мисли да помогне на страни като България, които са на опашката по икономическо и социално развитие в ЕС". Той прогнозира, че "ние само ще плащаме", защото страната трябва да разполага с между 3 и 6 млрд. евро гаранция, и "разликата между България и другите  европейски страни ще се увеличи". 

"Един по-активен и по-подготвен премиер щеше да се включи много по-активно в дискусията по идеята за конкурентоспособност", каза държавният глава.

Първанов повтори своята идея за свикване на национален референдум за строителството на АЕЦ "Белене"едновременно с президентските и местните избори през есента. "Преди 1 година лансирах идеята заради колебанията на правителството,  а сега и след събитията в Япония спорът е ожесточен и точно това налага народът да се произнесе", посочи президентът. По думите му има много проучвания, според които 80% от българите одобряват изграждането на централата. Първанов се изказа в полза на общи европейски правила за ядрена безопасност, но и  че трябва "да овладеем този пазар". Не можем да се откажем, защото съседите строят", каза той.

Според него, ако референдумът съвпадне с датата наизборите, това ще мотивира повече хора да изразят мнение и по трите вота. Първанов припомни, че консултациите с политическите сили на 12 април ще обсъдят и евентуалната дата на изборите, като очерта като възможни неделите между 20 октомври и 20 ноември.

Държавният глава изрази желание да запази неутралитет до изборите и да не бъде принуждавам да се изказва в полза или срещу някоя от кандидатурите. Той препоръча на партиите вместо да търсят коалиции да намерят силни фигури. Като пример за добри номинации от БСП той каза, че вижда поне 5 имена, като изброи поименно евродепутата Ивайло Калфин, кмета на Благоевград Костадин Паскалев и бившия вицепремиер по еврофондовете Миглена Плугчиева. Първанов нарече солидна кандидатурата и на бившия еврокомисар Меглена Кунева,  и добави, че може да посочи имена и от дясно и дори от ГЕРБ, но се въздържа, за да не им навреди. 

Помолен да коментира участието в президентските избори на сочения за лидер на "Октопода" Алексей Петров, президентът го нарече "интересен щрих в кампанията", но не допусна Петров да събере достатъчно гласове. 

Той прогнозира радикализация на изборите, които ще преминат под формата на референдум  "за" или "против"  правителството на ГЕРБ.  Според Първанов  управляващите не са изпълнили най-големия си ангажимент, към който са и най-големите обществени очаквания - за борбата с организираната и битовата престъпност. 

"Тройната коалиция не може да бъде оправдана, че не беше достатъчно настойчива, но по нейно време са хванати Маргините и започна дело срещу Златко Баретата, сега какво се случва?", каза президентът. Според него хората, които са гръбнакът на организираната престъпност, които контролират трафика на дрога, са недосегаеми.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.