Пропускане към основното съдържание

ГЕРБ мислят за минимална часова ставка

Крайно време е да спрем да говорим за минимална заплата, а да помислим  за въвеждането на минимална часова ставка. Това каза  председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова на  пресконференция на парламентарната група на ГЕРБ. 
Според Стоянова ако тази идея се възприеме, трябва да се  направят промени в Кодекса на труда. Чрез тях работодателите ще  могат да наемат допълнително работници за почасова работа,  допълни тя. Трябва да дадем възможност за ново, по-гъвкаво  работно време и по-гъвкава работна сила, изтъкна шефкат ана бюджетната комисия. 
Минималната работна заплата може и трябва да се повишава, но само там, където има производителност, където има растеж на сектора. Трябва да говорим за диференцирана минимална работна заплата по браншове, каза още Менда Стоянова.
По темата за евентуално повишаване на минималната заплата и  пенсиите Стоянова каза още, че това е желание и на ГЕРБ.
Първо обаче трябва да се увеличи броят на работещите, за да има повече отчисления и така тези, които имат нужда, ще получат повишение  на доходите си. Стоянова добави, че условията да се случи това  са мерките, които правителството следва - ниски данъци за добра  инвестиционна среда, финансова стабилност, прозрачност. 
Ние също се стремим към повишаването на заплатите, пенсиите  и социалните плащания, но пътят към това е финснсовата  стабилност, която ще доведе до икономически растеж и увеличаване на заетостта, допълни зам-шефът на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.
Той допълни, че министерството на финансите  трябва да направи разчети дали е възможно да се осъществят  предложенията на синдикатите за увеличване на минималната  заплата и на социалните плащания.
По думите му при добро  изпълнение на бюджета за първите шест месеца на годината и при  консенсус между участниците в Националния съвет за тристранно  сътрудничество исканията на синдикатите може да се изпълнят. 
Балонно е обвинението на БСП, че фискалният резерв се пълни от  заеми, каза още Главчев. 
ГЕРБ води добра  политика в условията на криза, а БСП управляваха при  икономически комфорт и въпреки това не постигнаха успех, който  да се усети от обществото, коментира той. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.