Пропускане към основното съдържание

ЕС поиска национални стратегии за ромите от държавите членки

Еврокомисар Вивиан Редин призова държавите членки на ЕС да осигурят нов старт на ромското малцинство в Европа, като използват политики, целящи пълна социална и политическа интеграция, предаде агенция "Франс прес". Днес Европейската комисия представи нова рамка за изготвянето на 27 национални стратегии за ромската интеграция.

Еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството даде на страните от ЕС време до края на годината да решат как най-добре могат да предоставят на ромското малцинство изисквания от Еврокомисята достъп до "образование, заетост, здравеопазване и жилищно настаняване".

Миналото лято Рединг влезе в сериозен спор с френския президент Никола Саркози заради депортирането на роми от Франция. Тя заяви, че сблъсъкът е бил "алармата" за Европейската комисия за изготвянето на стратегия за интеграцията на ромите.

По данни на Еврокомисията България е държавата членка, в която ромското население е най-голям процент от общото население - ромите са 10.33% от всички българи, докато 1.73% са ромите в целия ЕС спрямо всички европейци.
В момента само 42% от ромските деца завършват основно образование в сравнение със средната стойност за ЕС от 97.5%, показва проучване направено в България, Унгария, Литва, Латвия, Румъния и Словакия.

Рединг заяви, че иска всички ромски деца да са завършили поне основно училище. Тя обаче подчерта, че е необходима активност и от страна на ромските общности. Към нея се присъедини и колегата й Ласло Андор, комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното включване, който заяви, че ЕС трябва да се бори срещу изключването на ромите, което противоречи с човешките права.

Активисти вече разкритикуваха подхода на Еврокомисията, като заявиха, че са разочаровани от липсата на координация в ЕС по толкова актуален въпрос.

Пред електронното издание EUobserver Матиас Верхелст от мрежата European Roma Grassroots Organisation заяви, че не е правилно Еврокомисията да оставя държавите членки сами да се справят с дискриминацията на ромското малцинство. Верхелст допълни, че в някои европейски страни като Унгария липсва желание от страна на правителството да се справи с проблемите на ромите.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.