Пропускане към основното съдържание

Собственикът на фирмата превозвач имал европейска заповед за арест

Собственикът на фирмата превозвач „Ентуртранс”, чийто автобус катастрофира на АМ "Тракия" – Ениз Ченгел, е имал издадена европейска заповед за арест, след което е била отменена.

В тази връзка са отпаднали всички основания за неговото задържане, съобщиха от МВР.

Турският бизнесмен е обявен за издирване на 16 септември 2009 година на основание на европейска заповед за арест (ЕЗА).

Тя е издадена от Районния съд в Констанца, Румъния, за изпълнение на наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 години и 6 месеца.

Ченгел е осъден за нанасяне на удар с нож в дясното бедро на румънски гражданин, като нараняването е създало опасност за живота му.

Ениз Ченгел е задържан на 5 октомври 2009 година в Малко Търново. В хода на образуваното дело Бургаският окръжен съд отказва екстрадиция, като на лицето е определена мярка за неотклонение „домашен арест”, уточняват още от полицията.

Решението на окръжния съд е потвърдено от Апелативния съд в Бургас.

С решение на съда в Констанца от 9 април 2010 година обаче е отменена присъдата на Ченгел, на базата на която е издадена ЕЗА, след което Бургаският окръжен съд отменя мярката за неотклонение.

Така отпада и основанието за общодържавното издирване на турския гражданин. От този момент нататък лицето не фигурира в базите данни на правоохранителните служби, съобщават от МВР.

До момента се знае, че автобусът, който катастрофира на АМ Тракия“ и загинаха осем души, е тръгнал от София за Бургас в 22,30 часа.

Общо в него са пътували 33-ма души заедно с двамата водачи. По нареждане на министъра на транспорта Ивайло Московски ИА ”Автомобилна администрация” е започнала пълно разследване на лиценза на фирмата превозвач, техническата изправност на автобуса и фирмата, извършила техническия преглед.

Още по темата



По последна информация автобусът марка „Мерцедес”, извършващ обществен превоз на пътници по автобусна линия София–Бургас, е собственост на „Бургас тур“. Той е преотдаден за ползване на друга фирма превозвач със седалище в Бургас – „Ентуртранс“, която има лиценз за извършването на вътрешни превози на пътници, валиден до 2015 година. 

Автобусът, произведен през 1989 г., е преминал за последно годишен технически преглед на 8 март 2011.

По данни на тахографската шайба автобусът се е движил с позволените 100 км в час. В него е имало двама водачи, каквото е изискването, като шофьорът, управлявал мерцедеса в момента на катастрофата, е преминал психологическо изследване на 3 май 2011 година.

Работата по установяване на причините за тежката катастрофа продължава.


 Източник dnes.bg
Ключови думи:  , , 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.