Пропускане към основното съдържание

Искаме по-дълъг живот за 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Правителството прави всичко възможно пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй” да продължат да работят поне още 10 години. Това каза премиерът Бойко Борисов след подписването на меморандум между Българския енергиен холдинг и Westinghouse Electric Company.

Документът касае възможностите за сътрудничество в областта на ядрената енергетика, включително удължаване на живота на действащите блокове на атомната централа.

В обхвата му са и въпроси, свързани с различните етапи от използването, съхранението и рециклирането на ядреното гориво, както и проекти за изграждане на нови мощности.

Борисов припомни, че преди два месеца е подписан подобен документ с „Арева“ и така България ще може да избира доставчик на ядрено гориво, а в следващите години и фирма, която ще изгражда 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй“.
На практика това се прави, за да запазим Пети и Шести реактор, коментира премиерът. По думите му рискът за тях е огромен.
„Ние сме поставили на първо място сигурността, на второ – цената, ефективността и диверсификацията. Затова съм доволен, че даваме равен шанс и възможности на нашите евроатлантически партньори да участват в модернизирането, строежа, поддръжката и достигането на максималната сигурност, която Европа иска от нас”, посочи още Борисов.

Енергийсният министър Трайчо Трайков увери, че 5-и и 6-и блок са в отлична кондиция. Той припомни, че АЕЦ „Козлодуй“ е най-проверяваната централа в Европа с 35 различни експертни мисии от 1990 година досега.

Относно удължаването на срока на използване на 5-и и 6-и блок вече е минал етапът по избор на процедурата на обследването, а по досегашния лиценз двата реактора имат живот до 2017 и 2019 година.
Според Трайков стрестестовете, които в момента се правят, са показали, че блоковете „стоят много добре“. Той не изключи варианта 3-ти и 4-ти реактор да се окажат в по-добро състояние от други действащи сега мощности.

Източник dnes.bg
Ключови думи: Бойко Борисов, аец козлодуй

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.