Пропускане към основното съдържание

Гърция е най-ненадеждният кредитополучател в света

Гърция е най-неблагонадеждният кредитополучател в света по критериите на агенция Standard & Poor's, която за пореден път намали кредитния рейтинг на Атина.
Той беше занижен близо до банкрут в понеделник, което прати лихвите по 10-годишните облигации на страната до нов връх от влизането в еврозоната и събуди опасенията за дълговата криза в еврозоната, коментира Financial Timeвs.

Standard & Poor's занижи дългосрочният рейтинг за Гърция с три нива до ССС – признак, че агенцията смята, че ще бъде принудена да свали рейтинга на Атина до банкрут, или D, докато се очаква частните кредитори да бъдат въвлечени в следващото спасяване на страната.
В момента Гърция е държавата с най-лош кредитен рейтинг в света, минавайки зад Еквадор, Ямайка, Пакистан и Гранада.

Гръцкото правителство обяви, че решението на агенцията игнорира неговите усилия да осигури финансиране. 
Кабинетът в Атина се опитва да прокара ново свиване на бюджетните разходи, за да отговори на условията по отпуснатия от ЕС и МВФ заем от 110 млрд. евро.
Междувременно гръцките синдикати планират обща стачка в сряда. От седмици продължават и протестите в страната, а опозиционните партии отказват да подкрепят усилията на правителството за свиване на разходите. 

Източник dnes.bg
Ключови думи: Гърция

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.