Пропускане към основното съдържание

Маргарита Попова поиска ВСС да провери Владимира Янева

Министърът на правосъдието Маргарита Попова призова Висшия съдебен съвет (ВСС) да направи проверка на новоизбрания председател на Софийския градски съд Владимира Янева.

Поводът е информацията, че Янева е бавила близо година едно от делата по аферата „Софийски имоти“, преди да го прекрати. Същевременно баща й Яне Янев е купил два имота от дружеството.
Освен това съдийката е сключила сделките лично като пълномощник на баща си, но въпреки тази обвързаност не си е направила отвод по делото.

Днес Маргарита Попова заяви, че ВСС задължително и бързо трябва да установи дали Янева е бавела делото съзнателно, но не коментира какви конкретно биха били последиците, ако се окаже, че шефката на СГС е била в конфликт на интереси.
По думите й обаче има дисциплинарна и морална отговорност.
Правосъдният министър каза още, че не може да си представи, че ВСС ще пренебрегне изнесената информация.
След като данните за обвързаността на Янева с общинското дружество излязоха в медиите, ВСС обяви, че ще започне проверка за забавянето на дела.

Още по темата

Тя обаче няма да е по конкретния казус, а ще обхване цялото Наказателно отделение на градския съд.

Очаква се Инспекторатът към ВСС да започне проверката в сряда.
От там се ангажираха тя да приключи „в максимално бързи срокове и ще бъде огласена публично“.
Изборът на Владимира Янева, която е семейна приятелка на вътрешния министър, предизвика сътресение в съдебната система и доведе до няколко оставки, включително на двама членове на ВСС.

Източник dnes.bg
 Ключови думи: Софийски имоти, Владимира Яневановините днес

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.