Пропускане към основното съдържание

Плицикаме се в шестата по чистота вода в Европа

Чистотата на европейските води за къпане леко се е занижила през миналата година, но над 90% от водните площи за къпане са безопасни в това отношение, като ситуацията е най-добра в Кипър и Хърватия, сочат оповестени днес данни на ЕС, цитирани от ДПА.
България се нарежда на шесто място според качеството на водите си за къпане.
На първите пет места в класацията са Кипър, Хърватия, Малта, Гърция и Ирландия, се посочва в разпространения днес доклад на ЕС за качеството на водите за къпане в Европа.
Всички водни площи за къпане покриват изцяло задължителните показатели на ЕС в 8 страни, сред които е и България.
Европейският съюз разполага с 21 000 водни площи за къпане, като 70 процента от тях са крайбрежни, отбелязва Франс прес.
В доклада се уточнява, че 92,1 процента от крайбрежните води и 90,2 процента от езерата и реките отговарят на минималните норми за качество на водата за къпане през 2010 година.

Кипър заема първо място в доклада за 2010 година за качеството на водите за къпане, което се определя чрез изследвания за бактерии, включително такива като ешерихия коли, и трябва да служи като ориентир за плувците тази година, посочва ДПА. Всички крайбрежни води на острова отговарят на изискванията на ЕС.

Най-лошо е качеството на водите за къпане в Полша, като 25 процента от крайбрежните води и 16,7 процента от тези на територията на страната не отговарят на изискванията на ЕС.

Според доклада броят на водоемите, които покриват задължителните показатели, е намалял с 3,5 на сто спрямо предходната година, а броят на водните басейни, които покриват препоръчителните критерии за чистота на водата, е намалял с 9,5 процента.

България изцяло отговаря на изискванията за качество на водите за къпане.

Наблюдаван е периодът 2007-2010 г., като в началото на изследването около 10 на сто от водните площи и съоръжения в страната ни не са покривали препоръчителните и задължителните изисквания. Отчетената тенденция на подобрение е изразена при запазване на броя на наблюдаваните обекти, се отбелязва в доклада.
Според документа по Черноморието няма нито един плаж, който да не отговаря на екологичните изисквания.
В страната ни няма нито една зона за къпане, която да предполага и най-малката заплаха за здравето заради качеството на водите, сочи анализът, който изследва единствено плажове край морето, реките, язовирите и езерата.
Авторите на доклада отбелязват, че у нас има много малко плажове във вътрешността на страната, тъй като няма традиции за летуване по такива места, местните власти не желаят да инвестират в подобни съоръжения заради високата цена за достигане на съответните стандарти, както и защото законодателството в България е особено строго по отношение на водното спасяване и не навсякъде по крайбрежието плуването е разрешено.
В документа се отбелязва, че по Черноморието са изградени 38 станции за обработка на отпадни води и от тях работят 35.
Страната ни е поела ангажимент до 2014 г. да изгради още подобни съоръжения, които да обхванат и зоните, чиито отпадъчни води засега не подлежат на преработка. Очаква се инвестициите в пречиствателни станции в цялата страна да достигнат 3,5 милиарда евро, отбелязва БТА. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.