Пропускане към основното съдържание

Военното обучение – ЗИП или час на класния?

Военното обучения да стане задължително избираем предмет в училище или да бъде отделен в часовете на класния ръководител. Това са двата варианта, над които умуват експерти от министерствата на образованието и отбраната.
Специалното обучение ще се въведе с проектозакона за резерва на въоръжените сили. Текстовете бяха обсъдени днес във Военната академия " Г. С. Раковски" в присъствието на министър Аню Ангелов.
Ангелов обясни, че с проектозакона за резерва на въоръжените сили не се връща военното обучение в училище, а се търси подходяща форма за всички граждани, желаещи да получат основни знания в областта.
„Не връщаме военното обучение, няма да има лагери, стрелби, обучение с автомат "Калашников", няма да има нищо от това, което някой си представя, когато чете тези текстове от закона“, посочи Ангелов.
Той уточни, че това би противоречало на идеята за доброволност на служба като резерва.
Текстове от проектозакона предвиждат през последните две години от средното образование да се преминава обучение за усвояване на знания за отбрана на страната и защита на отечеството и за действия при екстремни ситуации.
Програмата ще се пише от министрите на отбраната и на вътрешните работи и ще се утвърждава от министъра на образованието, а за общинските училища – от кметовете на общините.
В проектозакона се предвижда и друг образователен механизъм.
„Всеки български гражданин, който има желание да получи начална и специална военна подготовка, както и зачисляване в доброволния резерв, ще може да бъде подготвен в учебните центрове на Българската армия, във военните училища, а така също и в гражданските държавни висши училища“, обясни министърът.
По време на дискусията стана ясно, че от Министерството на отбраната очакват до 2014 г. до 3500 души да сключат договори за служба в резерва, колкото са записани в Бялата книга за развитието на звеното.
Участващите в този резерв ще получават месечно възнаграждение само за това, че се числят в списъка на резерва, а за всяко тяхно повикване – за подготовка, участие в учение или мисия ще получават възнаграждение като всеки военнослужещ от действащия състав на българската армия.
Издръжката на запасняците ще струва 30-35 млн. лв. Новият закон за резерва на въоръжените сили трябва да влезе в сила от 1 януари 2012 г.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.