Пропускане към основното съдържание

Гръцкият премиер обявява ново правителство

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу обявява в четвъртък нов състав на правителството и веднага ще поиска вот на доверие от парламента. 

Папандреу обяви този ход в сряда вечерта, след като коалиционните преговори с опозицията се провалиха. 
В отговор лидерът на опозицията Антонис Самарас призова за предсрочни парламентарни избори.

В кратко обръщение по телевизията премиерът социалист заяви, че ще продължи сегашния си курс, както му повелява дългът. В същото време той подчерта, че не е привързан към властта и е бил принуден да състави ново правителство поради неотстъпчивостта на опозицията.

Дясноцентристката партия Нова демокрация постави неприемливи условия за създаване на коалиционно правителство и това прави невъзможно включването на нейни членове в състава на кабинета, подчерта Папандреу.
Източник от Нова демокрация каза, че консерваторите са поставили като условие за участието си в правителството предоговарянето на спасителния план на Европейския съюз и Международния валутен фонд.
Правителствени източници разкриха, че Папандреу е предложил да подаде оставка и да даде възможност за формиране на правителство на националното единство, ако опозицията се съгласи с ясен план за продължаване на реформите.

В сряда хиляди хора протестираха в столицата Атина срещу проект за закон, предвиждащ строги бюджетни икономии, повишаване на данъците и масово приватизиране на държавна собственост.

Приемането на този нормативен акт бе едно от условията, поставени на Гърция, за да получи петия транш от кредита в размер на общо 110 милиарда евро, отпуснат на страната от ЕС и МВФ, както и евентуален втори спасителен пакет.
Гърция отново е на ръба на банкрута, според международните рейтингови агенции. Партията на Папандреу има мнозинство от пет души в парламента. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.