Пропускане към основното съдържание

Отново спорни промени за обществените поръчки

Корупционните практики и липсата на прозрачност ще се запазят и с последните промени в Закона за обществените поръчки, които бяха приети от правителството миналата седмица, а вече са публикувани публично. Това предупредиха представители на бизнеса пред "Дневник".

Поправките предвиждат държавата и общините вече да избират дали да има независими експерти от бизнеса в комисиите на конкурса, нещо, което в момента е задължително.

Освен това възложителите ще имат право да се намесват в работата на изборните комисии, които би трябвало да са независими. "Много се съмнявам проблемите да се решат с новия законопроект - напротив, ще се задълбочат", коментира зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев.

"В случай че възложителят си има приятел, той ще го включи в комисията, но ако няма такъв, няма да кани никого", коментира пред "Дневник" Йордан Кисьов от КРИБ. Според бизнеса ще остане един от основните проблеми - поръчките ще бъдат насочвани винаги към определен изпълнител.

С промените ще отпадне и сивият списък на злоупотребилите възложители по европрограмите, които се публикуват в момента на страницата на Агенцията за обществени поръчки. Промените предвиждат и леко вдигане на праговете за тях, а малките конкурси влизат в закона вместо в наредба, както беше досега.

През юни миналата година Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради обществените поръчки. Тогава страната обеща, че ще напише нов закон, който обаче така и не се случи, а се промени старият.
"Отказахме се от идеята за нов закон, защото това означава прекалено много работа и няма да може да спазим заложените изисквания от Европейския съюз", обясни Емил Радев (ГЕРБ), зам.-председател на правната комисия към парламента. По думите му промените ще бъдат внесени за обсъждане и гласуване в Народното събрание до края на тази седмица.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.