Пропускане към основното съдържание

Параграф 22 по казуса с конфликта на интереси при Янева

Казусът за наличието на конфликт на интереси при новоизбрания председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е в задънена улица и по всичко изглежда, че няма да се стигне до развръзка.

Темата стана актуална след информациите, че като съдия Янева е забавила близо половин година едно от делата по „Софийски имоти“, преди да го прекрати (впоследствие разпореждането й е отменено от Софийския апелативен съд). Няколко години преди да получи делото, пък Янева е сключила сделка с общинското дружество като пълномощник на баща си за покупка на два магазина в столицата. Въпреки това тя не си е направила отвод по процеса.
И така – в конфликт на интереси ли е Владимира Янева? На този етап, изглежда, няма кой да провери.
След днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) стана ясно, че Етичната комисия няма да се заеме с въпроса. Председателят на комисията Цони Цонев обясни, че проверките за конфликт на интереси не са в правомощията й.

Казусът може да бъде поет от подкомисия към ВСС. Оказва се обаче, че подкомисията не може да се самосезира след публикациите за обвързаността на съдия Янева със „Софийски имоти“, а чака сигнал.

„Ако дойде при нас някакъв сигнал, ние ще го разгледаме, ще преценим, ако има наличие на конфликт на интереси, трябва да предадем материалите на централната комисия“, обясни членът на ВСС Стефан Петров.

Засега обаче във ВСС такъв сигнал няма.
Дори сигнал да се появи и подкомисията към ВСС да го провери, тя ще изиграе ролята на „пощенска кутия“ – би трябвало да препрати данните към извънпарламентарната комисия за конфликт на интереси, която бе създадена в края на миналата година
Само че данните няма къде да бъдат препратени. Причината – новата комисия за конфликт на интереси трябваше да заработи през април, но още не действа, защото Министерският съвет посочи своята квота за състава й едва наскоро.
На заседание в понеделник подкомисията към ВСС все пак ще разгледа казуса за конфликт на интереси при Владимира Янева, каза Стефан Петров. Попитан не е ли самият той в конфликт на интереси, при положение че е един от издигналите кандидатурата на новата председателка на СГС, той заяви, че не се счита за предубеден и заинтересован и ако се установи наличие на конфликт на интереси, „нищо не може да ме спре да изпратя материалите“.
Кадровиците още не са се запознали и с писмото, което новият шеф на СГС изпрати до ВСС вчера, в което изразява становище за движението по делото „Софийски имоти“ и сделките с дружеството.
На днешното заседание ВСС разпореди на инспектората да провери приоритетно спазвани ли са сроковете на движението на делото „Софийски имоти“ на съдия Янева. Проверката е част от мащабна инспекция, която инспекторатът ще направи в цялото Наказателно отделение на градския съд.

Източник dnes.bg
Софийски имоти, Владимира Яневановините днес

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.