Пропускане към основното съдържание

Брюксел ни предупреждава за последно

Европейската комисия отправи към България последно предупреждение за нарушаване на европейското законодателство в 3 области, в които вече са стартирали наказателни процедури срещу страната ни, съобщи БНР.
Те засягат публичното договаряне, третирането на отпадъци и околната среда.
През август 2008-а година Електроенергийният системен оператор е организирал публичен търг за въоръжена охрана на обектите си, като стойността на услугата е била определена на 1 милион евро, а критериите са били заложени така, че да дават предимство на български доставчици.
Това е нарушение на Европейското законодателство за публичното договаряне и на принципите за недискриминация, затова Комисията настоява българските власти да гарантират спазване на правилата за прозрачност и равно третиране.
България има 2 месеца за реакция и ако не последва такава, случаят може да бъде внесен в Европейския съд.
Същото гласи отправеното днес второ и последно предупреждение в областта на обработката на отпадъци, като тук комисията добавя, че може да поиска налагането нафинансови санкции още от момента на внасяне на делото.
Тази наказателна процедура е в ход от януари и е за неспазване на рамковата директива, която определя задължителни принципи за обработка на отпадъците, включващи превантивни мерки и рециклиране. Крайният срок за прилагането им е изтекъл през декември миналата година.
Третото отправено днес последно предупреждение е за неприлагане на директива, която стимулира използването на екологично чисти и енергийно ефективни моторни превозни средства.
При всяка покупка на МПС за обществения транспорт или за нуждите на обществения сектор, трябва да се отчитат енергийната консумация и излъчените вредни емисии, припомнят от комисията, според която България и още 9 страни към момента не са въвели това задължение в законодателството си

Източник dnes.bg
Ключови думи: Европейската комисия

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.