Пропускане към основното съдържание

Съвременните хора с по-малки мозъци от прародителите си

Учени от Великобритания и САЩ са установили, че съвременните хора са с десет процента по-малки мозъци, както и с по-нисък ръст от предшествениците си, живели в общества на ловци и събирачи, съобщи "Дейли мейл".
Свиването на мозъка е настъпило през последните 10 000 години, отбелязват авторите на проучването.
Откритието противоречи на широко разпространеното схващане, че в хода на еволюцията хората са станали по-едри и по-високи.
"Преди 200 000 години първите хора от вида Хомо сапиенс са били високи и мускулести. Фосилизираните доказателства за следващите 190 000 години са оскъдни, но показват, че хората са останали високи и здрави до около преди 10 000 години. Тогава при много популации е наблюдавано намаляване на ръста и свиване на мозъка", казва Марта Лар от Кембриджкия университет.
Откритието е направено при систематични изследвания на фосилизирани човешки останки, в това число и черепи, открити в Африка, Европа и Азия. Най-ранните от тях са на около 200 000 години.
Авторите на проучването смятат, че промяната в ръста на човека е свързана с развитието на земеделието, възникнало преди около 9000 години. Тази промяна е наблюдавана при 19 от 21 общества, които са преминали от лов и събиране към земеделие.
Преходът е бил свързан и с повишаването на процента на заболяванията.
Аманда Мъмерт от университета "Еймъри" в Атланта, САЩ, свързва тази промяна с недостига на микронутриенти - въпреки че калориите са били в изобилие, витамините и минералите, необходими за растежа, са били в неадекватни количества.
Ако със земеделието може да се обясни промяната в ръста, то авторите на проучването не могат да кажат с точност на какво се дължи свиването на мозъка.
Представителите на вида Хомо сапиенс с най-голям мозък - кроманьонците - са живели в Европа преди между 20 000 и 30 000 години. Средният обем на мъжкия мозък при тях е бил 1500 кубически сантиметра. Сега той е около 1350 кубически см.
Пропорциите на намаляване на обема на женския мозък са приблизително същите.
Марта Лар смята, че намаляването на мозъчния обем отчасти е настъпило, за да се пести енергия, необходима за поддържането на по-голям мозък.
"Това, че имаме по-малки мозъци от ранните хора обаче не означава, че сме по-нискоинтелигентни", казва Лар. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.