Пропускане към основното съдържание

Опозицията в атака: Няма вече Станишев, има Борисов!

Вотът не цели смяна на един или друг министър, а промяна на провалената антикризисна политика, но това не е по силите на правителството на Бойко Борисов.
Това заяви депутатът от Коалиция за България Петър Димитров, който представи мотивите за внесения от левицата и ДПС вот на недоверие към кабинета.
Целта е да се гласува недоверие на правителството и да се приложи конституционната възможност за предсрочни избори, отбеляза Димитров.
Според опозицията те са единственият изход от тежката социално-икономическа криза, в която се намира страната ни. "Само воля не стига, трябва и мисъл", коментира Димитров.
„Г-н премиер, няма вече Станишев, има Бойко Борисов, вие отговаряте, защото преди две години вие искахте да сте премиер на тази България, преди две години вие просто ни обещавахте, вие ни излъгахте“, добави той.
Според него българското правителство показва тотална неспособност за справяне с кризата, а в същото време европейските икономики с няколко изключения още от началото на 2010 година показват трайна тенденция на излизане от кризата.
„Две години България върви надолу. Българите сме по-малко, по-бедни, по-безработни и по-изостанали”, коментира още Димитров и призова премиерът да поеме лична отговорност за случващото се.
Той посочи още, че България е една от трите страни в ЕС с най-висока инфлация. По думите му доходите вече са замразени от 23 месеца и вероятно ще останат замразени поне до края на 2013 г.
Според ПГ на ДПС правителството на Бойко Борисов няма никакъв капацитет, а вече няма и доверието на хората.
„Българската икономика е един платноход, който чака полъха на вятъра от Европа, за да върви напред“, коментира Йордан Цонев, като се обърна към празния стол на премиера в залата.
Депутатите на Синята коалиция пък напуснаха пленарната зала по време на дебатите по внесения вот на недоверие.
„Въпросът за доверието на Синята коалиция към правителството на ГЕРБ не стои. На 20 януари кабинетът поиска вот на доверие, ние не го дадохме тогава и не виждаме нито една причина да го възстановим”, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров в декларация на парламентарната група.
Той посочи, че административната и териториалната реформа не са се състояли и няма да се състоят.
„ГЕРБ не намира политическата смелост да ги извърши въпреки голямото доверие, което получи на последните парламентарни избори”, заяви той.
В сряда сините взеха решение да не участват в дебата и в гласуването на вота на недоверие, тъй като не подкрепят правителството, но пък и не можели, от друга страна, да подкрепят БСП и ДПС, които преписали мотивите за вота от техните програми и предложения.
Управляващите обаче се защитиха, че този вот е несъстоятелен и основната цел на опозицията е да се показва.
„Какво трябва да направи едно правителство, за да бъде успешно? То трябва да запази равнището, което е било преди времето на кризата – равнището на доходите, на пенсиите и равнището на данъчните ставки. Всичко това правителството на ГЕРБ го направи. В ЕС 19 страни не са успели да постигнат това. 11 от тях са увеличили ДДС“, мотивира се Димитър Главчев от ГЕРБ.
„Ние запазваме равнището, на което сте ги оставили вие, и всички тези, които са управлявали в последните 20 години. Тежкото положение на хората идва точно от това – идва от равнището на техните доходи. Не отричаме, че то е тежко, но то не е тежко заради нас. В момента ние следваме нашата политика на финансова стабилност“, отсече той.

Източник dnes.bg
вот на недоверие Президентски избори 2011 кандит-президентновините днес местни избори 2011синя коалиция, сдс, ДСБмеглена кунева

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.