Пропускане към основното съдържание

Земната сянка се плъзва върху Луната тази вечер

На 15 срещу 16 юни ще наблюдаваме първото лунно затъмнение за тази година. Тогава Луната ще се намира в съзвездието Змиеносец, около 7 градуса западно от мъглявината Лагуна, намираща се по посока на съзвездието Стрелец.

Рядкото астрономическо явление ще започне на 15 юни в 21,22 ч., като пълната фаза на затъмнението ще трае 100 минути и ще продължи от 22,22 ч. до 0,02 ч. Моментът на най-голямата фаза ще настъпи в 23,12 ч., а затъмнението ще завърши в 1,02 ч. на 16 юни 2011 г., когато Луната ще излезе от сянката на Земята.

Пълните лунни затъмнения се наблюдават по време на пълнолуния, когато Луната, Земята и Слънцето са наредени точно на една права линия, при което Луната навлиза в земната сянка.

Астрономическият център и Студентското астрономическо общество (САО) на Шуменския университет, с председател Сунай Ибрямов, при ясно небе ще осигурят свободен достъп до телескопите на Астрономическия център за всички ученици, студенти и граждани, желаещи да наблюдават затъмнението. 

За всички любители на астрономията и на звездното небе Астрономическият център, намиращ се на покрива на Корпус 3 на Шуменския университет ще бъде отворен от 21,00 ч. на 15 юни до 1,00 ч. на 16 юни за наблюдение на интересното астрономическо явление.

Цялото затъмнение ще се вижда от източната половина на Африка, Близкия изток, Централна Азия и Западна Австралия. Началото на затъмнението ще се вижда от Европа, Африка, Азия (без крайните североизточни части), Австралия, Океания, Антарктида, южните части на Атлантическия океан, Индийския океан, част от Тихия и Южния полярен океан. 

А краят на затъмнението ще се вижда от Южна Америка, Европа, Африка, западните и централните части на Азия, западната половина на Австралия, Антарктида, източната половина на Атлантическия океан и Южния полярен океан.

Последното лунно затъмнение бе наблюдавано на 21 декември 2010 г., а следващото затъмнение г. ще бъде на 10 декември 2011 година.

Лунните затъмнения могат да се наблюдават с невъоръжено око или с инструменти – като бинокъл, далекогледна тръба и телескоп, без да се използват предпазни средства.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.