Пропускане към основното съдържание

Нов спасителен транш за Гърция

Финансовите министри от еврозоната официално одобриха кредит от 12 милиарда евро за Гърция, предаде Ройтерс.
Решението е взето на нарочна видеоконферентна връзка.
Средствата трябва да бъдат преведени на няколко транша до 15 юли.
Отпускането на кредита от 12 млрд. евро идва дни, след като парламентът в Атина одобри предложения от правителството на Георгиос Папандреу пакет от реформи.
Доверието в Гърция е укрепено с деблокирането на поредния транш, заяви гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос.
ЕС осигурява 8,7 милиарда евро по този заем, който е част от 110-те милиарда евро, договорени по силата на тригодишния спасителен план заедно с Международния валутен фонд. Финансовата институция трябва да вземе решение за останалите 3,3 млрд. евро на свое заседание на 8 юли.
Отпускането на заема на Гърция е необходимо, защото правителството на ПАСОК трябва да плати близо 5,9 млрд. евро по облигации през август месец.
Яцек Ростовски, финансовият министър на Полша, която пое ротационното президентство на ЕС до края на 2011 г., заяви, че се набляга твърде силно върху съкращаването на разходите, вместо върху мерки, които биха насърчили икономическия растеж в Гърция.
Ройтерс коментира, че в Европейския съюз има нарастваща загриженост, че наложените на Гърция условия, включително и 28-те млрд. евро бюджетни съкращения до 2015 г., може да са твърде сурови и да причинят дългосрочни щети.


Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.