Пропускане към основното съдържание

Между Борисов и Нетаняху протекла химия още преди 4 г.

„С българския премиер Бойко Борисов се запознахме преди 4 години в хотел в Тел Авив и между нас веднага протече химия”. Двамата тогава били в опозиция и са си обещали да се срещнат, когато и двамата са на власт.
Това разказа израелският премиер Бенямин Нетаняху след съвместното заседание на правителствата на България и Израел в Министерския съвет.
„Всички разговори между България и Израел се провеждат в дух на много голяма близост и приятелство. Това не са просто думи. Между нас има силна връзка, идваща от общата ни трудна история“, сподели израелският премиер.
Той каза още, че иска да увеличи инвестициите в България.

„Не съм сигурен дали израелската бизнес общност все още е открила България и това е моята лична мисия – да ги запозная с възможностите, които България предлага, които са съществени“, заяви Нетаняху.
По думите му България е порта към европейските пазари и предоставя възможности за взаимна полза и на израелския бизнес, и на българското общество и икономика.
Той изрази признателността на израелския народ за хилядите спасени евреи. "Това е нещо, което ние помним, ценим и смятаме, че светът трябва да знае този подвиг", каза Нетаняху и благодари за скорошната помощ от България по време на пожарите.
„Не трябваше аз да се обаждам на вашия премиер, той го направи първи и изпрати пожарникарите в Израел. Всички оценяват този жест на приятелство”, каза премиерът на Израел.
Попитан защо това е първото посещение на израелски правителствен ръководител у нас от близо 20 години, гостът каза, че това е пропуск, който в момента поправя.
"Щастлив съм, че аз съм този премиер, който ще поправи нещата", каза Нетаняху. Той отбеляза, че резолюцията на ООН по палестинския въпрос не е единствената причина до бъде в България, но е една от обсъдените теми на срещата.
Премиерът Борисов заяви, че България е била винаги за мирни преговори и за разбирателство. Водим преговори с колегите от ЕС, нашето категорично мнение е, че трябва да се върнат всички на масата на преговорите, за да възцари мир и това ще ни бъде позицията в ООН, отбеляза Борисов.
България и Израел подписаха и споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите, както и споразумение за двустранно сътрудничество в областта на промишлената и научноизследователската дейност в частния сектор.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.