Пропускане към основното съдържание

Дипломат №1 възмутен от заплахите на Станишев

Имоти зад граница ще бъдат продавани, но само ако поддръжката им представлява единствено разход за държавата или ако са с неплатени данъци и глоби.

Това заяви пред Нова телевизия министърът на външните работи Николай Младенов по повод поправките в Закона за дипломатическата служба, одобрен от парламента миналата седмица.

С приетите изменения се забранява сътрудници на Държавна сигурност да бъдат посланици и да заемат ключови дипломатически позиции.

Тези, за които към момента на влизане на закона в сила е установена принадлежност към ДС, ще бъдат освободени от министъра на външните работи без предизвестие и ще бъдат преназначени на друг пост в дипломатическата служба.

Според Станишев зад предложените изменения освен властовите амбиции на външния министър Николай Младенов се крият и икономически интереси.

"Винаги съм смятал, че Станишев е разумен човек, та да говори такива неща. Това, което ме възмути, беше откритата заплаха, която той отправи за разправа с хората във външното министерство", коментира тази сутрин Николай Младенов.
По думите му няма връзка между имотите, които предстои да бъдат продадени, и посланиците, стопанисващи имотите.

„Държавата ни няма да продължи да харчи грешни пари за неща, от които няма нужда“, категоричен е министърът.

Ангел Найденов от БСП обаче смята, че зад отзоваването на посланици се крие интересът да се продадат имотите на България зад граница, които се оценяват на 1,5 милиарда. 

Проблемът е назначаването и развитието на кадрите в дипломатическата служба като цяло, подчерта Ангел Найденов. По думите му е лошо, когато тези имоти се продават на занижени цени.

Едно от първите неща, които външният министър Николай Младенов докладва, е с колко са били намалени средствата за издръжка на държавните имоти извън страната, припомни Найденов.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.