Пропускане към основното съдържание

И старостта ще се лекува. Скоро!

Обри де Грей, геронтолог и главен учен във фондация,  посветена на изследвания за дълголетие, прогнозира, че хората на средна възраст ще доживеят времето, когато старостта ще се  лекува, съпътстващите я болести ще изчезнат, а животът ще бъде удължаван безкрайно, съобщи Ройтерс.
"Бих определил на 50 на 50 шансовете остаряването да бъде поставено под решаващ медицински контрол през следващите 25 години" - каза Де Грей в интервю за Ройтерс преди лекция в британската академия на науките.
Редовното поддържане на добрата форма, според Де Грей, ще  включва генни терапии, терапии със стволови клетки, стимулиране  на имунната система и още много авангардни медицински методи.  Той описва остаряването като натрупване на различни молекулярни  и клетъчни увреждания в тялото.
Колко ще се удължи живота, не може още да се каже, но  тенденцията вече е ясна. С всяка година очакваната
продължителност на живота се увеличава средно с три месеца.  Много експерти предполагат, че до 2030 г. по света ще има милион столетници.
Досега човек е живял най-много до 122 г. В Япония през 2010  г. имаше 44 000 столетници.
Някои учени изтъкват, че тенденцията към удължаване на живота може да бъде спряна заради епидемията от затлъстяване, която от богатите държави вече се прехвърля към развиващия се свят.
Идеите на Де Грей може да изглеждат утопични, но през 2005 г. списание към Масачузетския технологичен институт предложи награда от 20 000 долара за молекулярен биолог, който докаже, че неговата теория "е толкова погрешна, че не заслужава научно обсъждане" и досега никой не ги е спечелил.
За някои перспективата за много дълъг живот не е привлекателна, защото старостта се свързва с болести, слабост и неспособност на обществото да осигури необходимите грижи. Де Грей обаче казва, че целта на работата му е различна. Най-важното за него е тежките болести да бъдат държани на разстояние.
Де Грей разделя уврежданията, причинени от остаряването, на седем основни категории. Необходимо е да бъдат разработени техники, които да ги отстраняват. Някои от тях още изглеждат далечни, но други са почти реалност, като терапиите със стволови клетки.
Най-голям убиец на възрастните хора по света сега са сърдечносъдовите заболявания. В тази област предстои още много работа, макар и вече началото да е положено. Сърдечносъдовите заболявания се причиняват от натрупване на "молекулярен боклук" - отпадни продукти от метаболизма, които тялото не може да
разгради и изхвърли.
Вече се работи върху откриването на ензими у други видове, които могат да се справят с тази задача.
Де Грей не прави прогнози колко ще живеят хората в бъдеще. Той обаче е категоричен, че с всяко ново постижение учените ще  разполагат с повече време да направят следващото откритие. Така първите хора, които ще доживеят до 1000 години, вероятно ще бъдат родени по-малко от 20 години след като за първи път човек достигне 150 години.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.