Пропускане към основното съдържание

Арест за първите 5 от задържаните при операция "Шок"

Софийският градски съд уважи европейските заповеди за арест на първите петима от задържаните в столицата по време на специализираната операция "Шок".

Съдиите решиха Хамид Хамид, Димитър Славчев, Александър Попов, Александър Мирчев и Християн Хаджиев да останат в ареста до гледането на делата за предаването им на италианските следствени и съдебни органи.

Аргументът е, че може да извършат други престъпления, ако са на свобода.

И петимата са разследвани за участие в организирана престъпна група за подправяне на платежни документи, източване на кредитни и дебитни карти и извършване на компютърни престъпления.

Съдии от Софийския градски съд ще гледат исканията за задържане на останалата част от арестуваните утре и в събота.

Още по темата

Арестуваните в операция "Шок" са се занимавали с престъпления срещу световната финансова система.

Групата е действала от юни 2008 година досега в България, Италия, Испания, Франция в други европейски страни и в САЩ. Това стана ясно от мотивите към европейските заповеди за арест, издадени от италиански съдия по разследването.

Чуждите спецслужби нарекли групата, която действала в Италия, Испания и България, "Нощния". Един от задържаните - Димитър Славчев има същия прякор, но това е само съвпадение. Исканията за европейски заповеди за арест идват от италианския град Трани.
Единият от задържаните при операцията “Шок” поиска да бъде екстрадиран.

Двадесет и четири годишният шуменец Милен Стефанов пожела да бъде екстрадиран в Италия при гледането на мярката му за неотклонение от Шуменския окръжен съд.

Милен Стефанов е обявен за международно издирване в шенгенската информационна система във връзка с европейска заповед за арест, издадена в Италия и мярка за установяване на адрес, постановена от австрийските власти.

Италианските власти търсят Стефанов за участие в организирана престъпна група, занимавала се с източване на пари от банкомати с помощта на скимиращи устройства.
Стефанов заяви пред Шуменския окръжен съд, че за своите деяния е осъждан от съда в Милано и е изтърпял наказание "лишаване от свобода" от 1 година и 1 месец в италиански затвор и през юни е бил освободен. За да се изясни случая, Стоянов поиска да бъде отведен в Италия. Шуменската прокуратура още не е внесла искане за постоянен арест на Милен Стефанов.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.