Пропускане към основното съдържание

Правозащитници зоват: Цветанов да си ходи!

Българският хелзинкски  комитет поиска оставката на МВР шефа Цветан Цветанов по повод поредните му гневни изказвания към съдебната система.
Повод за това са думите на вицепремиера след арестите на проваления обир на банков клон в София.

На пресконференция той обяви, че задържаните са били пускани от съда и вече акциите на МВР ще се кръщават с имената на магистратите, освободили някого под гаранция. 

„Заплахите, които Цветан Цветанов пряко адресира срещу личността на съдии във връзка с предстоящите им решения по конкретни дела – а именно, да използва имената им като стигма, са акт на първобитно насилие срещу съдебната власт, чиято независимост е основна в замисъла на държавата.

Тази груба, персонализирана, директна агресия срещу хората, от които зависи справедливият процес, с цел да бъдат принудени да действат, както иска полицията, руши този замисъл.

Политик си позволява силом да се поставя над закона и да определя вместо съда кому какво се следва. И свръх това да виктимизира конкретни съдии, като превръща собствените им имена в инструмент за клеймосване. Това вече е болезнена омраза. И то политик с двоен стандарт спрямо закона, когато става въпрос за собственото му поведение, като например при публичната злоупотреба със СРС“, мотивират се БХК.
Според правозащитната организация човек, който извършва такава непростима агресия срещу законността, не можел да има място в българското правителство.
Наказателни дела вече били компрометирани поради нарушаване на презумпцията за невиновност и заплахите срещу съда.

БХК призовава премиерът и министърът на правосъдието да реагират незабавно на проявата на министър Цветанов и Борисов следвало да го отстрани.

„Ако са безсилни да се справят с това, следва самите да си подадат оставка“, посочват още от организацията.

Организацията обяви, че ще се обърне към комисар Вивиан Рединг с искане тя да се намеси и да спре подронването на върховенството на правото в България.
„Що се отнася до ВСС, фактът, че тази „институция” отново ще премълчи насилието срещу съда, вместо да го брани, само още веднъж ще онагледи подчинеността й на вътрешния министър“, завършват от БХК. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.