Пропускане към основното съдържание

Комисията за контрол на ДАНС иска бързо втора джамия

Парламентарната комисия за контрол на ДАНС ще препоръча на Столичната община да задейства максимално бързо въпроса с решението за построяване на втора джамия в София.
 
Това каза ротационният председател на комисията Камен Костадинов след заседанието й, на което бе изслушан главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.
 
“Депутатите ще опитат да помогнат Висшият мюсюлмански институт да получи по-бързо акредитация. Това е начин да бъде решен проблемът с обучението на българи по ислям”, каза Костадинов.
 
Пред депутатите Хаджи пояснил, че в момента те изучават вероучението в чужбина, а там по-лесно могат да се отклонят от традиционни за България форми на вероизповеданието.
 
Волен Сидеров заяви, че столицата няма нужда от втора джамия и обясни идеята си за въвеждане на вероучението такова, каквото е било преди 1944 г.
 
Според него в момента се предлага обучение по история на религиите, което  е различно, защото българите като православни християни в по-голямата си част, трябва да познават по-добре принципите на религията си.
 
„Г-н Борисов някъде каза, че е за вероучение – няма никакъв проблем, той ако е за вероучение – има мнозинството в парламента”, посочи още лидерът на Атака. 
 
Камен Костадино каза пред журналисти, че към главния мюфтия е имало въпроси дали поддържат връзка с чужди дипломати. 
 
Хаджи е отговорил, че ползват помощта на религиозния аташе на Турция, когато имат теологични въпроси, като например уточняването на часа на молитвата или тълкуване на Корана.
 
Волен Сидеров пък коментира, че според него не е редно българското мюфтийство да поддържа връзки с чужди дипломати. 
 
„Специално за мен, това е тревожно, защото означава, че една религиозна организация комуникира с представител на чужда държава дипломат, който е поставен там от държавна институция”,заяви той. 
 
Лидерът на „Атака“ отново повтори, че има доказателства, че мюфтийството се финансира от Турция и пак обеща да ги представи пред гражданите.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.