Пропускане към основното съдържание

Все повече пари се харчат за социални помощи

Социалното министерство е изхарчило 256.4 млн. лв. по различните си програми за първото тримесечие на 2011 г., докато година по-рано сумата е била 251 млн. лв., става ясно от отчета на ведомството на Тотю Младенов, пише в. „Сега". Най-много пари в повече са дадени за детски надбавки, които от 114 млн. лв. през януари - март 2010 г. нарастват на над 129 млн. лв. Семействата, чийто доход е под 350 лв. на член, имат право на по 35 лв. детски надбавки за всяко дете. Увеличението на този разход може да се обясни най-вече с факта, че доходите на домакинствата са паднали и повече хора имат право на детски, които се получават от близо 900 000 деца, предаде КРОСС.
Повече пари са дадени и под формата на социални помощи. Тук увеличението е с близо 800 000 лв. Сумата на пръв поглед изглежда малка, но по принцип тези помощи не са много големи по размер, получават се от около 40 000 души и за първото тримесечие на годината са раздадени над 15.1 млн. лв.
За да ограничи нагласата на бедните да чакат на помощи, от април м.г. правителството увеличи изискването за тях да се полага общественополезен труд по 14 дни в месеца вместо 5, но само за 4 часа.
Заради отказ да работят в полза на обществото до края на 2010 г. право да получават помощи загубиха към 3000 души, но от направените плащания става ясно, че това не е намалило броя на бедните. Вероятно защото от началото на годината отпадна условието да се губи право на социално подпомагане, ако лицето е вземало помощи непрекъснато за 1 година, тъй като Европейският съд за правата на човека реши, че това лишава хората от жизненоважни средства за препитание. Само през 2010 г. право на помощи са загубили към 12 000 души, които сега могат да се върнат в системата

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.