Пропускане към основното съдържание

Всеки трети българин - заклет пушач

Близо 40 на сто от всички българи са заклети пушач, сочат данни от националнат статистика.
Според доклад на Световната здравна организация, който трябва да бъде представен по-късно през деня в Парагвай се посочва,  че тази година от болести и усложнения в следствие на тютюна ще загинат близо 6 милиона души по света.
От тях 5 милиона ще бъдат заклети пушачи, а около 1 милион ще са жертвите - непушачи, които са изложени на тютюнев дим.
Според статистиците до 2030 г. жертвите на цигарите могат да достигнат 8 милиона души.
По данни на НСИ българите между 15 и 24 години, които палят всекидневно цигари, са 28 на сто от заклетите пушачи у нас.
Хората между 25 и 64 години, които пушат всекидневно  съставляват 60 на сто от пристрастените към никотина, а едва 12 на сто от българите над 65 години пушат всекидневно.
Статистиката сочи още, че близо половината от мъжете у нас и над 70 на сто от жените въобще не употребяват тютюн.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.