Пропускане към основното съдържание

Топчица ориз – дневната дажба в Пхенян

Европейските експерти, посетили Северна Корея, са установили, че през последните месеци количеството на раздаваните от властите храни е било силно ограничено, като от 400 грама варива на ден на човек през април е било променено на 150 грама през юни.
Това количество се равнява на 400 килокалории или малка топка ориз и представлява едва 1/5 от необходимата дневна хранителна дажба.
Европейската комисия посочва, че хората, които са най-засегнати от хранителната криза в страната, са принудени да ядат трева.
ЕК съобщи, че ще осигури спешна помощ с храни за над половин милион души в Корейската народнодемократична република /КНДР/.
В съобщението на комисията се отбелязва, че това решение е взето заради нарастващите тревоги от влошаване на кризата с глада в Северна Корея. Условията за доставка на помощите този път са безпрецедентни и предвиждат строго наблюдение на процедурите на място, добавя ЕК.
Осигурени са 10 милиона помощни пакета с храна за около 650 000 души в северните и източните провинции на страната. Очаква се тази храна да помогне на хората в посочените региони в най-трудния период в годината с най-лоша реколта в последно време. Следващата реколта в страната се очаква през октомври, се отбелязва в съобщението.
Помощите от храни са насочени основно към деца под 5-годишна възраст, които вече са приети в болница с остри последици от недохранване, както и към деца, отглеждани у дома, бременни жени и кърмачки, пациенти на болнично лечение.
Миналата седмица хуманитарни експерти от ЕК посетиха Северна Корея и договориха с правителството формата на строго наблюдение на разпределението на доставките, след като се запознаха с положението в болници и клиники, детски градини и ясли, пазари и кооперативни ферми, в държавните центрове за доставка на храни.
Предложението за тази помощ цели да съхрани човешки живот, в противен случай хора ще умрат от липсата на храна, заявява еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, цитирана в съобщението.
Тя отбелязва, че европейските експерти са видели в болниците и яслите изключително недохранени деца. Очевидно хроничният недостиг на храна в Северна Корея се задълбочава в някои части на страната и нарастващите опасения станаха причина да поискам механизъм за наблюдение на разпределението на доставките, добавя Георгиева.
Тя отбелязва, че въпросът за контрола на пратките е бил ключов в преговорите с Пхенян. Георгиева уточнява, че ако се породят съмнения за разпределението на помощите, европейските доставки ще бъдат прекратени.
Наблюдението на разпределението на помощите ще бъде осъществявано от европейски експерти и от представители на Световната програма по храните, за които е договорена възможност за 400 посещения месечно на различни места, включени в пътя на доставките от пристанищата до крайните получатели.
Между 2007 г. и 2010 г. ЕК осигури 35 милиона евро за дълготрайни проекти в областта на изхранването в Северна Корея.
До 2013 г. продължава вторият етап на програмата, се посочва в съобщението. От 1995 г. до 2008 г. ЕК е изпратила на страната помощ на стойност 124 милиона евро, в това число храни, средства за подобряване на здравеопазването и за осигуряване на чиста вода, отбелязва БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.