Пропускане към основното съдържание

САЩ отбелязват Деня на независимостта

Деня на независимостта отбелязват днес за 235-ти пореден път Съединените американски щати. Този ден е и главният официален празник на страната.
На 4 юли 1776 година на конгрес във Филаделфия е подписана Декларацията за независимост на тринадесет британски колонии, с които се създава новата държава. Така се провъзгласява освобождаването на американските колонии от властта на британската корона. Проектът за декларацията е подготвен от комисия, оглавена от Томас Джеферсън.
Съединените американски щати се състоят от три несвързани помежду си части. Административно страната е разделена на 50 щата и 1 столичен федерален окръг.
Начело на федеративната република стои президент, избиран за четири години, като той има право само на 2 мандата.Основният документ е действащата от 1787 г. Конституция. Законодателната власт в САЩ е в ръцете на Конгреса, съставен от две палати - Сенат и Палата на представителите.
САЩ създава 20% от световната промишлена продукция, осъществява 15% от международната търговия, водач е в разработването и усвояването на най-нови технологии. По традиция най-грандиозното пиротехнично шоу ще се проведе в Ню Йорк и ще бъде видяно от десетки хиляди жители и гости на най-големия американски град. В много от големите американски градове ще се проведат паради.

Източник news.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.