Пропускане към основното съдържание

За съдържанието на полуфабрикатите

...или как да се ориентираме в качеството им.

Замразените полуфабрикати стават все по-популярни. Но способни ли са те заменят домашната храна? Когато правим например кюфтета, ние знаем какво месо използваме, както и количеството хляб, сол и други подправки.

А купувайки си замразени, не ни остава нищо друго освен да повярваме на написаното върху опаковката. Според законодателството всички компоненти, съставящи продукта, трябва да бъдат описани последователно в зависимост от тяхното количество в продукта.

И така - прочитаме говеждо месо и това ни вдъхва оптимизъм. Но следващите два компонента са вода и соево брашно. Може да се предположи, че соята в кюфтетата е много повече отколкото говеждото месо - тя може да увеличи своя размер 6 пъти, набухвайки от водата. 

Стабилизаторът натриев фосфат пък се използва, за да може кюфтето да изглежда сочно и за да не изтича водата от него, а глутаматът придава на продукта вкуса на месо. 

В крайна сметка не може да се даде точен отговор на въпроса колко месо има в тези кюфтета. А потребителите трябва да знаят все пак какво купуват – говеждо или соя. Това трябва да бъде посочено в проценти. Поне в страните от ЕС е задължително.

Според европейските стандарти не всяко парче месо се смята за месо. И това не е тавтология: месото от едър рогат добитък например трябва да съдържа не повече от 25% мазнини и 25% съединителна тъкан – жили и хрущяли. В свинското месо мазнините могат да бъдат с 5% повече, а в пилешкото и заешкото по-малко - мазнини до 15% и съединителна тъкан – до 10%. Тези норми са определени със съответни документи от ЕС.

Купувайки полуфабрикати, обръщайте внимание на 3 техни компонента:

• растителните белтъчини – те обикновено се правят от соя, а редица сериозни изследвания са доказали, че соята се намесва в работата на половите хормони. Това е особено опасно за развитието на плода, когато се формират половите органи, а също така в детската и юношеската възраст, когато те се развиват.

• фосфатите – могат да бъдат посочени като дифосфати, пирофосфати 
, трифосфати, полифосфати или хранителни добавки Е450, Е451, Е452.

• ароматизаторите и вкусовите добавки – глутаминова киселина (Е620) или нейната сол глутамат (Е621).
Всички тези компоненти говорят, че пред вас стои един евтин продукт, който няма нищо общо с домашната кухня.(а)

Източник zdrave.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.