Пропускане към основното съдържание

Кристалина Георгиева: ЕС да е готов за масово бягство на либийци

Европейският съюз призова в четвъртък международната общност да се подготви за масово бягство на либийци от страната им, в това число и по море, предаде Франс прес, като цитира европейския комисар по хуманитарната помощ, международното сътрудничество и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

"Молим се за възможно най-добрия изход, но трябва да сме готови за най-лошото, за масова миграция на бежанци и на жертви на контраофанзивата на въоръжените сили на полковник Кадафи", посочи Георгиева.

Тя припомни, че досега хората, които бягаха от Либия, бяха предимно чужди работници, които се опитваха да се върнат в родните си страни. Постепенно обаче броят на либийците, които идват на границите на Либия с Тунис и с Египет, се увеличи, допълни Георгиева.

"Стигнахме до момента, в който условията в Бенгази се промениха значително. Това поражда въпроса дали не трябва да имаме готовност да евакуираме хората по море от зоните, към които се преместват сраженията", каза еврокомисар Георгиева.

"Ясно е, че над Бенгази тегне заплахата на силите, подкрепящи Кадафи", добави тя.

"Готови сме да завишим нивото на нашата помощ за бежанците от Либия", увери еврокомисар Георгиева.

"В същото време призоваваме египетските власти да помогнат на онези, които идват от Либия и прекосяват границата, за да търсят убежище. Призоваваме египетските власти да подобрят условията на прием на тези хора", допълни тя.

Силите на Муамар Кадафи са на входа на Бенгази, според либийската държавна телевизия. В Съвета за сигурност на ООН се подготвя гласуване на резолюция за забранена за полети зона над Либия, пише БТА.

От 20 февруари около 280 000 души избягаха от насилието в Либия. От тях 151 000 се насочиха към Тунис, а 118 000 към Египет, сочат данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН.


Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.