Пропускане към основното съдържание

Колко ще струва голямото местене на държавните служители?

Колко би струвало преместването на част от държавната администрация в Пловдив и Варна и това ще я направи ли по-ефективна? Ще бъдат ли оправдани разходите, които със сигурност ще достигнат милиони левове? 

Преди два дни бе оповестена идеята Изпълнителната агенция по горите да отиде в Пловдив, а Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) – във Варна или в Бургас. 

Рисковете са, докато трае преместването, да не се върши никаква работа, а започналите реформи да спрат, предупреждават експерти. 

По данни на синдикатите, ако идеята се осъществи, от Агенцията по горите трябва да бъдат преместени 170 души, а от ИАРА – около 100.

Преди да се предлага местене на администрацията, първо трябваше да се направи анализ на разходите и на ползите от тази мярка. Той не се прави, защото очевидно тя е крайно неефективна, заяви Михаил Андреев от Института за пазарна икономика.

Според него, ако администрацията иска да е ефективна, трябва да предоставя електронни услуги, а не да обикаля страната.

„Ако имаме електронно управление, няма значение къде е дадена администрация, комуникацията се улеснява. Само развитието на е-услугите ще облекчи бюджета и това трябва да е посоката в дългосрочен план“, твърди експертът.

В ерата на електронните комуникации ние парадоксално продължаваме да правим механични реформи и промени с неясен ефект. Вместо да се прибягва до отдавна остарели методи, по-скоро трябва да се пристъпва към реална децентрализация, при която се делегират права и отговорностти на общинските администрации за извършване на определени дейности, посочи Андреев.

„Местенето ще струва скъпо, но всъщност разходите ще се мултиплицират. Ще настъпи хаос и голяма част от дейностите няма да се извършват. Още по-скъпо ще ни излезе загубеното време“, коментира експертът.

Според Камен Колев от БСК от гледна точка на бизнеса това решение е уместно, защото публичните услуги на двете администрации имат повече бенефициенти в Пловдив или по Черноморието, отколкото в София.

Що се отнася до електронното управление, Колев отбеляза, че досега България е похарчила 200 млн. евро и е въвела 20-25 е-услуги. За разлика от нас, Естония за 2 години е въвела 700 услуги срещу похарчени 51 млн. евро.

Тачо Пашов, председател на УС на Национална асоциация на рибопроизводителите, коментира, че не очаква съществено влияние върху сектора с местенето на ИАРА. Проблемът на администрацията е наличието на некоординираност или неефективност, а не местоположението, допълва той.

Процесът на децентрализацията няма нищо общо нито със седалището на институциите, нито с преместването на един държавен орган от столицата в някой областен град и няма нищо общо със засилването на местната власт за сметка на централната. Това се посочва в декларация на организации от горския сектор – Асоциация на горските фирми, Асоциация Общински гори, БУЛПРОФОР, Национално сдружение на собствениците на недържавни гори "Горовладелец", КНСБ и КТ "Подкрепа".

Според тях изнасянето на държавния орган за контрол върху дейностите в горските територии на 150 км от министерството би затруднило координацията в момент, в който горската администрация трябва реално да реформира сектора.

Едно преместване на агенцията би породило огромни социално-битови проблеми на вече утвърдени специалисти, призвани да осъществят тази реформа, посочват организациите.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.