Пропускане към основното съдържание

РЗС: Найденов крие писмо от ЕК

РЗС разполага с достоверна и проверена в Брюксел информация, че на България ще й бъде наложена санкция от 25 млн. евро поради непреодолими проблеми, свързани с плащанията по схемата за единица площ за 2009 г на Разплащателната агенция, и заради продължаващите порочни корупционни практики и измами с евросредства през 2010 и 2011 г. Това се казва в официално съобщение на РЗС, изпратено до медиите. 

Според тях земеделският министър Мирослав Найденов повече от 10 дни крие писма от еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Дачион Чолош и от Главна Дирекция „Земеделие” на ЕК, касаещи наложената санкция. 

"Във вторник (22.03.2011 г.) изтича едномесечния срок, в който МЗХ ще изпрати свои представители, за да предоставят в ЕК мотивирано възражение срещу санкцията. РЗС знае от високопоставени фактори в ЕК, че положението е неспасяемо и България ще трябва да плаща новата санкция от 25 млн. евро, която ще бъде удържана от преките плащания за кампания 2011 г.
РЗС пояснява, че България вече има наложена глоба от 40 млн. евро за 2007 г. и 2008 г. заради пропуски в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и неактуализирана цифрова карта на нивите. Въпреки новите обществени поръчки на земеделското министерство за заснемане на всички ниви в страната резултати няма, защото тези търгове на практика са за доработка на вече уж действащите програмни продукти в системата ИСАК. До момента са дадени десетки милиони за превръщане на системата в работеща, но тя става още по-проблематична, тъй като фирмите, работили през годините, са давали огромни комисионни на министри и високопоставени чиновници и за да си отмъстят, са останали собственици на програмни продукти, които МЗХ сега не може да използва. 
За разлика от всички страни членки на ЕС, където всеки фермер в интернет може да си провери физическите блокове и границите на поземлените участъци, в България това е невъзможно.  Това е една от основните причини за налагане на тази тежка санкция.  За ЕК е абсолютно неприемливо тази информация да се пази в тайна, за да може по-лесно да се източват евро средства. Наред с това Главна дирекция „Земеделие” на ЕК е наясно, че и последните орто-фото снимки са некачествени. Отново има презастъпване и фиктивно очертани земеделски земи на приближени до Мирослав Найденов едри арендатори.
Преди повече от месец с друго писмо ЕК е уведомила страната ни, че ще бъде санкционирана с въпросните 25 млн. евро за нерегламентирано изплащане на субсидии за кампания 2009, но чиновниците и земеделския министър Мирослав Найденов са се оказали за пореден път безпомощни", се казва още в писмото.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.