Пропускане към основното съдържание

Синя, зелена. Паркирането в София остава 1 лв.

Общината ще предложи зоните за краткотрайно паркиране в София да станат две - "Синя" и "Зелена", но цената за престой на час и в двете да е 1 лев.
Това се посочва в съобщение до медиите от пресцентъра на Московска 33.
Ще се ограничи обаче времето за престой в "Синя зона" - до два часа, а в "Зелена" - до четири часа.

"Основната цел, която сме си поставили, е изтласкване на паркирането от идеалния център към периферията. Тази цел остава непроменена. Ще въведем по-строг ред в паркирането, за да осигурим по-спокойно и улеснено придвижване. Но промяната в цените на горивата променя и границите на социалната поносимост. Затова общината ще предложи на СОС да не увеличаваме цената за паркиране и за репатриране", посочи заместник-кметът Любомир Христов.
"Синя зона" ще бъде оградена от булевардите "Сливница", "Васил Левски", "Ген. М. Д. Скобелев" и "Христо Ботев", а "Зелена зона" ще е във външния й периметър и ще се ограничава от бул. "Кн. Мария Луиза", ул. "Белоградчик", ул. "Веслец", ул. "Клокотница", ул. "Будапеща", ул. "Козлодуй", ул. "Константин Стоилов", бул. "Ген. Данаил Николаев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Е. И. Тотлебен", бул. "Ген. М. Д. Скобелев", ул. "Опълченска".
В предложеният от общината проект за платеното паркиране е предвидена и възможност извън границите на "Зелена зона", да могат да се обособяват зони с режим на контролирано безплатно паркиране, в "Жълта зона".

Тя ще може да се определя по отделни улици, булеварди или площади в близост до търговски или бизнес центрове, пазари, молове, училища, болници, където има проблеми с паркирането и оплаквания от граждани.
Това според общината ще подобри организацията и контрола на паркирането в по-широки граници от тези на зоните за почасово платено паркиране.
Тези зони ще са безплатни, но възможното време за паркиране ще е по същите правила както за платеното паркиране.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.