Пропускане към основното съдържание

Всички български реактори под лупа, рече Борисов

Трагедията в Япония е огромна и е важно преосмислянето на политиката на ЕС за всички атомни реактори, заяви в парламента премиерът Бойко Борисов.

„Бъдете убедени, че те ще се гледат под лупа, но нито САЩ, нито Япония, Франция или Германия ще си затворят ядрените реактори”, категоричен е той.
Според него не случайно Българската агенция по ядрена безопасност не се е произнесла с категоричното си решение за АЕЦ „Белене”.
По-рано днес еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че проектът за строителството на АЕЦ „Белене“ в България трябва да бъде преразгледан, за да  бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност.
„Самите ние сме заинтересувани за максимална сигурност на нашите реактори. Мисля, че в тази посока също сме на едно мнение”, каза още премиерът.
Министър-председателят представи доклад пред депутатите относно развитието на приоритетните за България теми през Белгийско председателство на Съвета на ЕС и основни приоритети по време на настоящото Унгарско председателство.

Още по темата

По време на Унгарското председателство на ЕС България ще съсредоточи усилията си в присъединяването ни към Шенгенското пространство, заяви Борисов.
Като друг приоритет той посочи активната роля на страната при подобряването на координацията на икономическите политики и икономическото управление в ЕС.
Важна за страната ни ще е и реформата на общата селскостопанска политика след 2013 година.
В борбата срещу организираната престъпност ще насочим усилията си в повишаване на качеството на работата на разследващите органи, каза Борисов.
В доклада си премиерът отчете, че трябва да продължат усилията за подобряване на съдебната практика у нас, независимо от отчетения от Европейската комисия напредък.
„В изказването на министър-председателя звучеше като че ли повече бюрократизъм“,  възнегодува лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него не било ясно какви цели си поставя правителството и какво ще може да реализира.
„Благодарение на вашето управление сме на този хал", контрира премиерът. Той добави, че влизането в Шенген е обвързано със съдебната система.
"Кой конструира съдебната система? ГЕРБ сме единствените, които не сме участвали в този процес.
Затова през 6 месеца ни бият по главата и ни казват: „Не е добре, не е добре”. Напредък, а веднага след него следва – ама да си оправите съдебната система. Всичко е заварено. Сега се надявам всички тези промени, които парламентът прави, да станат факт”, отсече Бойко Борисов.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.